Mannen, som är i 25-årsåldern, dömdes i Eksjö tingsrätt till fängelse i 18 år. Förutom mordet dömdes mannen även för försök till mord och grov misshandel.

Göta hovrätt väljer nu att istället döma mannen för grov misshandel och misshandel, vilket gör att fängelsestraffet sänks till 16 år.

– Hovrätten har bedömt mordet på samma sätt som tingsrätten gjorde. Att straffet nu bestäms till 16 års fängelse beror främst på att den åtalade mannen inte döms för försök till mord utan för grov misshandel, säger hovrättens ordförande Martin Andersson, i en kommentar.

Kände inte mordoffret

Mordet skedde i en lägenhet i Vetlanda natten till den 7 april i år. En man i 35-årsåldern blev nedhuggen med ett stickvapen och han fick så allvarliga skador att han senare avled.

Den nu dömde mannen började bråka med en annan man som blev nedknuffad i ett badkar och utsatt för ett strupgrepp. Efter det konfronterade den nu mördade mannen den misstänkte, och det slutade med att han svingade en mattkniv mot halsen på honom. Det ledde till att han dog till följd av blodförlust.

De båda männen ska inte ha varit bekanta med varandra sedan tidigare.

Ska betala skadestånd

Förutom fängelsestraffet dömdes mannen även till att betala en stor summa i skadestånd till mordoffrets familj. Skadeståndet till den avlidne mannens mor, son och sambo står kvar. Däremot har skadeståndet till den man som vid två tillfällen utsatts för strypvåld satts ner med hänsyn till hovrättens beslut.

Relaterat till artikeln