Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på Jönköping som studentstad

Jönköping University växer. Högskolan har i år fått hundratals fler studenter än fjolåret samtidigt som högskolan utökat programutbudet mer flera program, exempelvis Tekniska Högskolans nya tvååriga mastersprogram inom AI Utveckling. Högskolan fick i september även en rekordsumma på 11,4 miljoner kronor för att främja internationalisering, något ska ge både studenter och personal möjlighet till kunskaps- och kompetensutbyte genom internationell rörlighet.

Detta visar att Jönköping University står sig väl i konkurrensen med andra svenska högskolor och universitet på området, sett till antalet studenter per lärosäte. Dessutom har Högskolan för lärande och kommunikation genom olika satsningar lyckats få ner antalet studenter som hoppar av lärarlinjen från 34% till 16%. Bland lärarstudenter som började 2018 ligger siffran idag på enbart 7%. Antalet avhoppare från lärarlinjen i Jönköping är mycket lägre än övriga landet. Något som är av extra stor vikt med tanke på den akuta lärarbrist som idag råder i Sverige.

Det finns goda möjligheter för Jönköping att bli en studentstad på samma nivå som jämnstora städer, exempelvis Linköping. Men för att uppnå detta krävs politiska krafttag. Enligt Sveriges Förenade Studentkårers årliga bostadsrapport är bostadssituationen i Jönköping fortsatt ansträngd. Enligt Studentkåren i Jönköping har situationen blivit värre i år då fler studenter antagits till högskolan. Redan 2018 hade situationen gått från dålig till sämre och bostadsbristen var akut. Antalet bostäder har fortsatt inte ökat på någon signifikant nivå sedan dess. Situationen är ohållbar. När en person ansträngt sig och lyckats bli antagen till en utbildning är det orimligt och olyckligt om hen tvingas avstå på grund av att hen saknar boende.

Vi moderata studenter vill därför ge kommunens bostadsbolag möjlighet att snabbt komma till skott med byggnation av nya studentbostäder för att möta den akuta bristen. Vi vill slopa regelkrånglet och göra det lättare att bygga nytt. Vi tycker dessutom att strandskyddet bör avskaffas så att det blir möjligt att bygga närmare vattnet. Jönköping är en stad belägen vid Europas sjätte största insjö. Staden är dessutom omgiven av mindre sjöar som Munksjö och Rocksjön. Att bygga nära vattnet kommer vara en nödvändighet om vi ska lösa bostadsbristen.

Men satsningar måste även göras på andra områden om Jönköping ska blomma ut som studentstad. Det är viktigt att rätt förutsättningar finns för att man ska kunna roa sig i staden. Då är det viktigt med ett attraktivt och levande centrum. Därför måste vi vända den butiksdöd som under flera år brett ut sig i centrum. Vi behöver dessutom tillåta längre öppettider för stadens krogar och nattklubbar. Möjligheten att kunna roa sig ända in på småtimmarna är väsentlig för att göra Jönköping attraktivt för studenter.

Jönköping University och dess studenter bidrar otroligt mycket till stadens utveckling. Lärosätet attraherar nya invånare till Jönköping och underlättar för näringslivets kompetensförsörjning. Dock krävs det politisk handlingskraft för att Jönköping på riktigt ska kunna etablera sig som en studentstad dit fler vill flytta för att lära och utvecklas.

Sam Kharazmi, Ordförande Moderata Studenter Jönköping

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel