Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se bilderna från lastbilsmässan

Årets lastbilsmässa är igång och den här gången vill man framför allt attrahera ungdomar och tjejer.

I år är det 35 år sedan lastbilsmässan startade på Jönköpings sandbankar. Under onsdagen invigdes den fyra dagar långa mässan av infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Bland årets nyheter finns bland annat SM i kran- och manöverkörning som nu har separata tjejklasser. Elmia Lastbil bjuder också på den prestigefyllda tävlingen Nordic Trophy, ett lastbilsparadis för den som gillar snygga och smart byggda lastbilar med fantasifulla motivlackeringar. I veteranhallen finns en annan typ av ögongodis för den som är intresserad av gamla guldkorn.

I tävlingen ”Sveriges bästa skola”, som arrangeras under torsdagen, avgörs vilka gymnasieskolor i landet som har de bästa fordonsprogrammen. I år både utomhus och inomhus med bra möjligheter att följa tävlingen som åskådare.

”Rekryteringsfrågan är tuff”

– Mina förväntningar är stora då vi har varumärkesförflyttat oss i år. Vi har digitaliserat mässan och vi har tagit fram en ny logotype för att attrahera den yngre målgruppen. Det är en demografisk grupp som blir äldre och äldre, och vi måste fylla på. Rekryteringsfrågan är tuff i den här branschen, säger mässans projektledare Annika Brandin och fortsätter:

– Vi vill även slå ett slag för tjejer i branschen. Ofta är de bättre och tryggare förare då de kör med större försiktighet.

Uppvuxen i branschen

Jönköpingstjejen Emmelie Lagerstrand Borg, 24 år, är uppvuxen i en transportfamilj. Det började redan på 1920-talet då hennes farmors pappa körde mjölktunnor med häst och vagn.

– Hela familjen har alltid sysslat med transport på ett eller annat sätt. Min farfar har alltid kört, min morfar har alltid kört, min morbror har ett åkeri, min pappa har alltid kört och min lillasyster kör, säger Emmelie Lagerstrand Borg.

Själv kör hon en sidotippande flisbil för ett litet företag i Vetlanda. Dessutom är hon ansiktet utåt för årets lastbilsmässa.

– Mitt ansikte syns på katalogen och biljetterna. Jag är även ambassadör för den del av mässan som riktar sig till de som läser transport på gymnasiet. Jag kommer att finnas med på olika seminarium och i morgon, på gymnasiedagen, kommer jag att gå runt och prata med tjejerna.

Varför tycker du att man ska välja den här branschen?

– Har man ett fordonsintresse så är det här en fantastisk bransch att jobba i. Det är en bred bransch där man ständigt kan hitta nya utmaningar. Det finns ju även möjlighet att arbeta utomlands om man tycker att det skulle vara spännande, säger Emmelie Lagerstrand Borg.

Hur blir du bemött på jobbet?

– Jag tycker att jag överlag blir bemött på ett bra sätt. Folk är ofta positiva till att man är tjej. Men vissa vill kanske hjälpa till lite väl mycket och vissa blir fortfarande lite förvånade – trots att det har funnits tjejer i branschen sedan 80-talet.