Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Självklart behöver Småland en hertig eller hertiginna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.
Sverige är en av världens högst rankade demokratier, skriver Patrik Åkesson och Leo Pierini.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Pär Grännö

Annons

I torsdags besökte H.M. Konungen och H.M. Drottningen Jönköping. På programmet stod flera besök med fokus på hur pandemin har påverkat kultur, studenter och besöksnäringen. JP har bland annat rapporterat om jubel och glädje på Råslätt under kungaparets besök, inte minst bland nyanlända svenskar. Republikanska föreningen delar dock inte denna glädje utan framför i en debattartikel i JP ytterligare en gång sina uttjatade argument för republik. De vill också vara tydliga med att de minsann inte vill ha någon småländsk hertig.

Föga förvånande delar vi inte den uppfattningen. Sverige är en av världens högst rankade demokratier, tillsammans med andra monarkier som Norge och Nederländerna. Svenskarna åtnjuter bland de starkaste fri- och rättigheterna i världen och all reell offentlig makt utgår från den demokratiskt framröstade riksdagen. Vi har väntat länge på att republikanska föreningen ska förklara hur den svenska monarkin i praktiken gör Sverige till ett sämre eller mindre demokratiskt land, och vi väntar fortfarande.

Annons

Annons

Sanningen är att den republikanska kampen i själva verket enbart handlar om att skapa ett ideologiskt strömlinjeformat samhälle där alla institutioner tvingas in i samma mall. Vi är övertygade att en sådan enögd omdaning endast skulle göra Sverige till ett sämre och tråkigare land.

Besöket i Jönköping visar hur monarkin är en enande och glädjeskapande kraft i det svenska samhället.

Republikanerna stirrar sig blinda på att statschefen inte utses genom allmänna val. Faktum är den svenska monarkin är reglerad i de svenska grundlagarna som folket på demokratisk väg har beslutat om. Den svenska monarkin är demokratiskt legitim så länge den har stöd av en majoritet av folket och riksdagen, och det har den. Riksdagen prövar minst en gång per mandatperiod monarkins vara eller icke-vara när den röstar ned motioner om att införa republik. Det här är republikanerna förstås medvetna om, det är därför de väljer att fokusera på bagatellartade detaljer i mekanismerna för att utse statschef.

Besöket i Jönköping visar hur monarkin är en enande och glädjeskapande kraft i det svenska samhället. Vi har ett statsskick som är djupt förankrat i historien och befolkningen. Det är dessutom, i jämförelse med många andra länder, ett billigt statsskick. Ett stort värde är också att monarken är fri från kopplingar till politiska partier och därmed en god representant för alla svenskar. Monarkin är en länk till vår historia och till dem som kommit före oss, liksom en länk till dem som ska komma efter oss. Konungens valspråk, ”För Sverige i tiden” symboliserar detta på ett mycket fint sätt, och vi hoppas och tror att även Småland inom en inte alltför avlägsen framtid kommer få en kunglig hertig eller hertiginna!

Patrik Åkesson

Ordförande i Rojalistiska föreningen

Leo Pierini

Rojalist och smålänning

LÄS MER: Småland klarar sig utan både hertig och kung

Annons

Annons

Till toppen av sidan