I våras kom nyheten att Jönköping kan komma att bli först i världen med en självgående lastbil i trafik.

Nu har den första kommersiella installationen av en så kallad T-pod inletts på DB Schenker i Jönköping. T-poden ska gå i trafik mellan ett lager och en terminal och tester på allmän väg kommer inledas när Transportstyrelsen har gett klartecken.

– Vi på DB Schenker arbetar fullt ut med hållbar och innovativ logistik. Vi ser autonoma fordon som framtiden för en viss typ av transporter. Tillsammans med Einride är vi i framkant när det gäller att sätta nya standarder för morgondagens logistik, säger Jochen Thewes, vd på Schenker i ett pressmeddelande.

Det svenska techbolaget Einride är också inblandade i projektet.

– Tunga vägtransporter står för en betydande del av de globala koldioxidutsläppen. Genom att ersätta diesel med el minskar koldioxidutsläppen med 90 procent. Vi är glada och tacksamma att DB Schenker valt att vara en del av den här revolutionerade förändringen av transportindustrin, säger Einrides grundare Robert Falck.

T-poden går på el och är självkörande, men kommer övervakas av en operatör som även kan fjärrstyra fordonet. Fordonet saknar förarhytt vilket innebär mer lastutrymme och bilen rymmer totalt cirka 16 ton.