Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhus anmäldes efter dödsfall

En patient med försämring av en kronisk tarmsjukdom avled plötsligt under pågående vård. Händelsen anmäldes för prövning enligt lex Maria, och nu meddelar Inspektionen för vård och omsorg sitt beslut i ärendet.

En patient med försämring av en kronisk tarmsjukdom behandlades först i sitt hem, men fick sedan läggas in på medicinkliniken för sjukhusvård.

Efter några dagar konsulterades kirurgkliniken angående eventuell bortoperation av tarmen. Detta beslutades i samråd att utföras inom ett par dagar, om inte patienten förbättrades av pågående medicinering, som man precis ökat. Samma kväll avled dock patienten plötsligt.

IVO har i ett tidigare beslut kritiserat inblandade läkare för att de avvaktat för länge på att läkemedelsbehandlingen skulle ha effekt.

Nu har man dock gjort en ny bedömning och menar att sjukhuset fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla händelsen.

Slutsatserna beskrivs som rimliga och adekvata och man meddelar att det inte finns några särskilda omständigheter i utredningen som kräver ytterligare åtgärder. Därför avslutas ärendet.