Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvårdspersonal i länet har testats positiv för covid-19

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Sjukvårdspersonal i samtliga tre sjukhusområden i länet har testats positiv för covid-19. Det uppger smittskyddsläkare Malin Bengnér till Värnamo Nyheter.

För en dryg vecka sedan fick Folkhälsomyndigheten regeringens uppdrag att ta fram en nationell strategi för att utöka provtagningarna för covid-19. En prioriterad grupp var personal inom sjukvården.

Enligt Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län, tas det sedan några dagar många prov bland sjukvårdspersonalen i länet. Det handlar om ett 50-tal personer per dag.

– Det finns positiva prov från alla delar av länet, säger Malin Bengnér till Värnamo Nyheter och tillägger att man inte kommer att offentliggöra det exakta antalet per sjukhus och klinik.

Det finns i dag ingen färdig analys av smittvägar för personal. Malin Bengnér säger till tidningen att det finns tillräckligt med skyddsutrustning att tillgå för personalen.

– Svårigheten är att hela tiden upprätthålla alla delar av de skyddsåtgärder som krävs för ett säkert arbetssätt. Det handlar alltså inte bara om tillräckligt många munskydd och visir utan det är minst lika viktigt att hela tiden använda utrustningen på ett korrekt sätt, att ha ett bra arbetssätt för rengöring och desinfektion av händer och utrustning, städning, ett bra system för att upptäcka misstänkta fall och skilja dem från ickeinfekterade patienter och så vidare.