Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skola startar nya utbildningar

I år fyller Södra Vätterbygdens folkhögskola, Svf, 100 år. För att fortsätta vara aktuella tar skolan nya grepp och startar två nya kurser; Film och medieproduktion och Glokal.

Film och medieproduktion är en produktionsinriktad ettårig linje för den som är nyfiken på att utveckla sina kunskaper inom produktion av rörlig media.

– Idag ser vi överallt i samhället en ökad efterfrågan på rörlig media. Att behärska produktion av rörligt material kommer därför att vara en efterfrågad förmåga tror vi. Film, ljud, animering, redigering och storytelling kommer att ligga i fokus, säger Calle Jonzon, fotograf och filmare, i ett pressmeddelande.

Han har under många år jobbat som utbildningsledare på Fotoskolan i Jönköping och är projektledare för den nya utbildningen. Just nu är han som bäst igång med att planera och dra upp riktlinjer inför hösten.

Praktiskt och kreativt fokus

Han menar att film är framtiden och förklarar att den nya utbildningen kommer att ha ett praktiskt och kreativt fokus, där man direkt jobbar konkret med övningsuppgifter och skarpa uppdrag inom filmproduktion och digital publicering. Utifrån det praktiska arbetet kopplas sedan diskussion, analys och utvärderingar in.

Glokal är en terminslång distanskurs i samarbete med skolans huvudmän Equmeniakyrkan och Equmenia. Tanken är att de studerande ska tänka globalt, men agera lokalt. Kursen inleds och avslutas på Svf, men resten av kursen sker på distans i en helt annan del av världen. Under hösten kan det till exempel vara Indien, Japan, eller Ecuador.

Skapar större förståelse

I landet upplever den studerande kultur, samhällsstrukturer, politik och religion direkt på plats i landet, och diskuterar och ventilerar upplevelser och intryck över nätet med deltagare på andra platser i världen.

– Att få möjlighet att tillsammans med andra bo och leva i ett annat land under en lite längre tid tror vi skapar en betydligt större medvetenhet och förståelse för både likheter och olikheter – och förhoppningsvis också nya insikter i vem man själv är, säger Cecilia Björnlinger, lärare på Svf och ansvarig för den nya kursen, i pressmeddelandet.

Hon har mångårig erfarenhet av utbytesprogram med Indien och Palestina, och hon ser fram emot hösten då den nya kursen drar igång.