Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddsombuden förtjänar respekt

Den 23 oktober är det Skyddsombudens dag. Runt om i landet sliter tusentals arbetare och tjänstemän dagligen för att deras arbetskamraters arbetsmiljö ska bli bättre. Runt om i landet tar vanliga anställda ansvar för att driva på utvecklingen mot mer hållbara arbetsplatser. De gör det eftersom de har sina arbetskamraters förtroende och en stark vilja att skapa arbetsplatser där människor inte sliter ut eller skadar sig.

Vi har en stark arbetsmiljölagstiftning i Sverige, men den är tandlös om den inte bevakas av de som dagligen arbetar inom handeln, hemtjänsten eller industrin. Om vi inte har lokala och regionala skyddsombud som i värsta fall kan stoppa arbete som riskerar människors liv och hälsa. Vi socialdemokrater vill att de regionala skyddsombuden ska få tillträde till fler arbetsplatser, där det finns kollektivavtal med facket. Så att även de som jobbar där har rätt att bli företrädda i arbetsmiljöfrågor. Det skulle innebära att det går att besöka och granska till exempel byggen som drivs av utländska företag. Vi vet efter en mängd reportage och undersökningar att säkerheten har allvarliga brister på många av dessa arbetsplatser. Där skulle de regionala skyddsombuden kunna göra en stor insats.

Det är inte rimligt att vissa företag kan strunta i skydd och säkerhet för sina anställda och spara in pengar, samtidigt som seriösa arbetsgivare som tar ansvar för arbetsmiljön riskerar att konkurreras ut. Under 2019 har 32 personer dött på sin arbetsplats i Sverige. Det är 32 för många. 32 vars barn och partner aldrig får träffa sin mamma, pappa eller älskade igen.

Samtidigt vill Sverigedemokraterna avskaffa de regionala skyddsombuden och Moderaterna lägga ner myndigheten för arbetsmiljökunskap, en viktig myndighet för sammanställning av forskning som grund för hur vi skapar hälsosamma arbetsplatser. Det är inte rätt väg att gå, om de nu bryr sig om människors liv och hälsa på jobbet.

Vi Socialdemokrater står upp för dina rättigheter och din arbetsmiljö. Ingen ska känna sig otrygg på sin arbetsplats, vara orolig för att arbetsmiljön ska leda till ohälsa, sjukdom eller död. Vi vill fortsätta stärka det förebyggande arbetsmiljöarbetet, tillsynen och arbetslivsforskningen. Skyddsombuden ska ha respekt och stöd i sitt fackliga uppdrag.

Johanna Haraldsson (S)

Riksdagsledamot från Jönköpings län