SMHI har utfärdat en risk för översvämningar i länet under eftermiddagen och kvällen, måndag. Regnmängden kan skilja sig mycket åt men under tre timmar väntas minst 35 millimeter nederbörd komma på vissa platser.

– Det drar in ett åskväder med ett skyfallsliknade regn. Eftersom det kommer komma en så stor mängd nederbörd på så kort tid finns det risk för lokala översvämningar, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

- Ovädret beräknas komma runt 14.00. Det kan skilja sig rejält från ort till ort i länet eftersom det handlar om rejäla skillnader i temperaturen. Men det gör också att det kommer bildas kraftig åska.

Larm om blixtnedslag

Under eftermiddagen kom det första larmet som man kan sätta i samband med ovädret.

15:44 inkom larm om brand i byggnad i Sörgården strax söder om Forserum. Vid räddningstjänstens framkomst konstaterades det att det rörde sig om ett blixtnedslag i telefonen och att det var lätt rökigt inomhus.

Regnvädret försvinner snabbt

Den som hade hoppats på att markerna och växtligheten skulle få en välbehövlig dos hoppas dock för mycket. Regnvädret stannar inte att vara kvar speciellt länge, dessutom kom det inte lika mycket regn som SMHI först räknat med.

SMHI trodde att regnet skulle kunna vara kvar till midnatt. Men efter 21-tiden har det klarnat upp. Även åskan har tagit sig väster ut.

- Inatt kommer det vara ganska klart på himlen hela tiden. Imorgon förmiddag kommer det vara sol, förmodligen med tunna och höga moln. Det kan komma en lätt skur regn under eftermiddagen, men det kan hända att den missar Jönköping, säger Stefan Bergman, meteorolog på SMHI.

Temperaturen under morgondagen kan nå upp till 23-24 grader. En temperatur som kommer hålla sig på ungefär samma sätt hela veckan.

De som hoppas på mer regn får förmodligen vänta.

- Om vi får något regn den närmsta tiden ser det i så fall ut att komma i början av nästa vecka, runt tisdag till onsdag. Hur mycket regn det blir är svårt att avgöra just nu, säger Stefan Bergman.