Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slog och hotade – döms till fängelse

Fängelse i fyra månader. Det blir påföljden för en man i 25-årsåldern, som döms för att ha hotat och misshandlat sin före detta flickvän.

Mannen åtalades för en dryg månad sedan efter att ha begått flera brottsliga gärningar mot sin tidigare flickvän. Brotten ägde rum mellan oktober 2018 och juli 2019 i Vaggeryds och Jönköpings kommun.

Mannen ska, vid olika tillfällen, ha utdelat sparkar och slag mot både ben och ansikte, utdelat slag mot ansiktet, sparkat henne i rumpan, tagit tag om hennes arm och sedan dragit eller släpat henne i armen. Det ledde till att kvinnan orsakades smärta, rodnad och blåmärken.

Mannen ska även ha utdelat flera hot mot kvinnan och flera av hennes familjemedlemmar. Det handlade bland annat om dödshot mot kvinnan och hennes pappa.

Mannen har nekat till brott men medgett att händelseförloppet stämmer på några av åtalspunkterna.

”Höjer straffvärdet”

Mannen döms nu av Jönköpings tingsrätt för misshandel, flera fall av olaga hot och fyra fall av grov olovlig körning. Straffet bestäms till fyra månaders fängelse.

Han ska dessutom betala 37 000 kronor i skadestånd till de drabbade.

”Misshandeln och en del av de olaga hoten har riktats mot en närstående, vilket något höjer straffvärdet. Det bör dock beaktas att misshandeln endast har resulterat i smärta, även om den kan ha tett sig kränkande för målsäganden. Samtliga olaga hot är verbala. Sådana olaga hot bedöms sett var för sig ligga på bötesnivå. Antalet olaga hot medför emellertid att de här har uppnått fängelsenivå. De olovliga körningarna, grova brott, har ett straffvärde motsvarande ett par månaders fängelse”, skriver tingsrätten i domen.

Frikänns på några punkter

Däremot frikänns mannen på åtalspunkten om grov kvinnofridskränkning, samt andra fall av misshandel och olaga hot.

Tingsrätten menar att det finns anledning att bedöma vissa uppgifter från kvinnan med ”särskild försiktighet” eftersom det gick lång tid från gärningen till att polisanmälan gjordes.

Mannen förekommer under 17 avsnitt i belastningsregistret. Han är tidigare dömd för bland annat bedrägeri och grov olovlig körning.