Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Då tas beslut om HV71:s slutspel

SM-slutspelet i ishockey flyttas fram till den 30 mars. Det beskedet lämnade Svenska Ishockeyförbundet och SHL under torsdagen. Det betyder att HV71, som skulle inleda sitt kvartsfinalspel inom kort, får vänta ytterligare två veckor på spel – om det nu blir något slutspel. Senast den 20 mars kommer SHL ta ett beslut kring SM-slutspelets framtid.

– Nu när beslutet om att begränsa publika evenemang har tillkommit väljer vi i enighet med samtliga 14 klubbar och i samråd med hockeyförbundet att skjuta på slutspelet för att förhoppningsvis kunna spela med publik framöver, säger Michael Marchal, VD SHL, i ett pressmeddelande.

– Vi fortsätter lyssna på de sakkunniga och följer de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten och regeringen tar fram men vi och klubbarna är överens om att hockey ska spelas med publik i största möjliga mån, därför väljer vi nu att skjuta på slutspelet, fortsätter Marchal.

Man beslutade även att kvartsfinalerna kommer att avgöras i bäst av fem matcher istället för bäst av sju.

Accepterar beslutet

Åttondelsfinalerna ska spelas i bäst av tre matcher, 24, 26 och 28 mars.

För HV:s del accepterar man beslutet.

– Det är givetvis inte roligt att vara med och fatta sådana här beslut, men det var nödvändigt. Det är viktigt att vi får spela färdigt vår liga och med den här åtgärden kan vi göra det, säger HV:s klubbchef Agne Bengtsson.

Beslutet är fattat av samtliga klubbar i SHL samt Svenska Ishockeyförbundet som har godkänt det hela.

– Det är en konsekvens av det som råder. Skulle det dyka upp andra möjligheter ”på vägen” fram till den 30 mars så får vi ta ställning till det då. Vi har möjlighet att justera och göra om, men just nu är det den 30 mars som gäller, säger Agne Bengtsson och fortsätter:

– Vi, precis som alla andra följer utvecklingen i samhället som vi givetvis är en del av.

Stora pengar

I det beslut som fattades har man tagit hänsyn till en rad olika faktorer, inte minst den ekonomiska. Det handlar om stora pengar som klubbarna nu går miste om, inte minst till följd att det spelas färre matcher.

– Vi valde den här modellen för att det skulle bli så vettigt som möjligt för alla klubbar.

30 mars är alltså nytt speldatum. Däremot är det inte spikat om det blir spel inför tomma läktare eller om man hoppas kunna spela som vanligt.

– Det får vi se längre fram. Nu är det här beslutet fattat och det är det som vi har att rätta oss efter.

Beslut senast 20 mars

På fredagen meddelade SHL att man fortsätter följa utvecklingen av coronaviruset. Senast den 20 mars kommer ett beslut tas kring SM-slutspelets framtid.

– Vi fortsätter att ha en tät dialog med klubbarna, förbundet, spelarfacket med flera om den rådande utvecklingen och kommer att ta definitiva besked gällande fortsatt spelande senast den 20 mars, säger Michael Marchal, SHL:s vd, och fortsätter:

– I all den osäkerhet och oro som har varit har det varit oerhört glädjande att se det fantastiska engagemang som publiken visat i denna speciella stund. Vi arbetar nu tillsammans med alla aktörer för att säkerställa att vi gör vad vi kan i denna svåra situation.