Längs med den pittoreska Smedbygatan i Smedbyn finns flera aktiva konstnärer och hantverkare. För tre år sedan bildade de en intresseförening, där Raymark Hellqvist är ordförande:

– Smedbyn har varit lite bortglömd och vi ville komma igång och lyfta fram området genom att skapa samarbete och gemenskap. Där föddes idén till helgen med konst och designhantverk.

Nu på lördag och söndag, den 6-7 augusti, är det premiär. De som är verksamma i Smedbyn har öppet men man har också bjudit in drygt 20 lokala konstnärer och hantverkare.

– Det finns många som sitter hemma och arbetar - vi vill ge dem en chans att visa upp sig. Alla här erbjuder plats åt dem men det blir även platser utomhus, i trädgårdar, på teaterscenen och i publiktältet, säger Raymark Hellqvist.

Han berättar också att en fotograf ska hänga bilder, som tål ruskväder, på husens fasader längs Smedbygatan.

– Det blir spännande, som ett galleri längs gatan.

Genom att bjuda in så många gäster kan man nu erbjuda ett väldigt brett sortiment med bland annat keramik, olja, textil, foto, grafik, träslöjd, akvarell, luffarslöjd, cyanotype och möbeltapetserare.

– Utbudet blir brett - vissa tekniker visste jag inte ens att de fanns…

Och det finns redan planer inför nästa år.

– Man måste börja någonstans och testa. Utifrån detta utvecklar vi nästa år. Vi har diskussioner med ABF inför 2017, säger Raymark Hellqvist.