Det är torrt i fjolårsgräset och under söndagseftermiddagen är risken för gräsbränder stor i hela Götaland, uppger SMHI.

Den senaste tiden har flera gräsbränder rasat runt om i södra och västra Sverige. Nu börjar gräsbrandsäsongen, påpekar Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

– Under soliga och relativt molnfria dagar blir det mindre fukt i marken, och fjolårets gräs är torrt. Och det kommer att hålla i sig fram tills vi får årets gräs, säger hon.

I vissa områden är risken större än i andra. Det gäller bland annat Kronoberg och Kalmar län, samt delar av västra Götaland. Men i takt med att snötäcket försvinner längre upp i landet ökar brandrisken även där.

SMHI:s Alexandra Ohlsson uppmanar alla att vara försiktiga med att elda – och för den som är sugen på att rensa upp bland gamla grenar och löv i trädgården gäller det att vara försiktig. Kontrollera risk och försäkra dig om att elden inte sprider sig – innan du sätter fyr på avfallshögarna.

– Man ska tänka på att inte elda när man är ute i naturen om man har risk för gräsbrand i sitt område. Ha koll på hur det ser ut – och att elda gamla grenar och sådant ska man vara försiktig med.

(TT)