Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittan sprids kraftigt – ingen lättnad i sikte för Jönköpings covid-restriktioner: ”Vi sticker ut i den nationella statistiken”

 
Coronapandemin i Jönköping
Visa alla artiklar

Jönköpings kommun behåller de lokala restriktionerna i pandemins spår. Och varnar för att de kan skärpas.
– Vår öppna verksamhet är inte så öppen längre. Det går an en kortare tid. Men blir det längre får det negativa konsekvenser, säger fritidschef Mazar Alijevski och manar alla att följa råden.

Vid förra veckans presskonferens presenterades ett antal lokala åtgärder i Jönköpings kommun, vid sidan av de råd från Region Jönköpings län som presenterades tidigare.

Det var en kärv medicin från kommuncheferna den gången: Skolans lucia- och julfirande ska hållas utan föräldrar, fritidsgårdarna, alla kommunala simhallar och allmänhetens åkning på Råslätts IP och Vapenvallen stängs och alla kommunala bibliotek i kommunen, förutom Stadsbiblioteken, Huskvarna Stadsbibliotek och biblioteket på Visingsö, stängs.

Smittläget är fortsatt allvarligt, något som biträdande smittskyddsläkare David Edenvik framförde vid en intervju under tisdagen.

Därför var det inte förvånande kommuncheferna vid tisdagens presskonferens meddelade att de skärpta reglerna ligger fast. Det var till och med bud om att ytterligare skärpa kraven på restaurangnäringen då inspektioner visat på brister. Håkan Strid på miljö- och hälsa varnade för att det kan bli tal om böter och stängning för restaurangägare som inte följer reglerna.

Kommunens öppna barn- och ungdomsverksamhet har i princip helt bommat igen. Enligt kultur- och fritidsdirektör Mazar Alijevski har förvaltningen försökt möta behoven med digitala alternativ, allt annat har man sett sig tvingade att stänga ner.

Några av biblioteken har begränsade öppettider, andra håller stängt något som fritid fått kritik för då man tycker urvalet verkar godtyckligt. Enligt Mazar Alijevski är det organisatioriska och geografiska skäl som styrt urvalet.

– Det handlar mest om lokalernas möjlighet att minimera smitta. Ta exempelvis Huskvarna bibliotek som har luftiga lokaler och högt i tak, säger han.

Vi förstår det synsättet. Men vi rekommenderar föreningarna att man ställer in

Inom ungdomsidrotten har föreningar reagerat på de skärpta restriktionerna, att all barn och ungdomsverksamhet förutom idrottsverksamhet för de som är födda 2005 eller senare ställs in. Kritikerna har framhållit vikten av att barnen får röra på sig utifrån ett hälsoperspektiv.

– Vi förstår det synsättet. Men vi rekommenderar föreningarna att man ställer in, säger Mazar Alijevski.

Kommunens lokala restriktioner sträcker sig fram till den 24 november. Enligt stadsdirektör Johan Fritz hänger en eventuell förlängning av restriktionerna samman med beslut och rekommendationer från centrala myndigheter och smittskyddsläkare

– Vi i kommunen tar höjd för att det kan bli så. Allt handlar om hur mycket vi hjälps åt att stoppa smittan och få ner kurvan, säger Johan Fritz.

Enligt socialdirektör Stefan Österström ökar smittspridningen kraftigt i Jönköpings kommun och i länet i stort. Flera kommuner i Jönköpings län sticker ut i den nationella statistiken, till skillnad från situationen i våras.

Nu är vi ett län som klättrat upp på listan. Där vill vi inte ligga

– Nu är vi ett län som klättrat upp på listan. Där vill vi inte ligga, säger han.

Ett positivt tecken är att smittspridning i vården och äldrevården är begränsad. Förra veckan var åtta personer smittade inom äldrevården. Antalet är inte högre i dag.

Men trycket på sjukvården ökar. Och kommunen har därför särskilda enheter som sköter omvårdnaden av covid-patienter. Och man planerar för utöka antal covid-platser på korttidsboenden

I oktober hävdes besöksförbudet på äldreboenden och särskilda rutiner infördes, bland annat förbokade besök.

– Det har fungerat väl så i dagsläget ser vi inget behov av att minska besöksfrekvensen eller att stänga äldreboenden, säger han.

Fakta: De lokala coronaåtgärderna i Jönköpings kommun

• Skolans lucia- och julfirande ska hållas utan föräldrar.

• Alla kommunala simhallar stängs för allmänheten.

Allmänhetens åkning på Råslätts IP och Vapenvallen stängs.

• Alla kommunala bibliotek i kommunen, förutom Stadsbiblioteken, Huskvarna Stadsbibliotek och biblioteket på Visingsö, stängs.

Fritidsgårdsverksamheten inom kommunen stängs med omedelbar verkan.