De två första lördagarna i augusti kan vem som helst anmäla sig för kräftfiske i Munksjön och Rocksjön. Sportfiskeklubben lär ut knepen hur man får det att nappa riktigt ordentligt. Men det finns vissa regler att följa när det kommer till att fiska kräftor, och redan förra veckan förberedde man burar och provfiskade i Munksjön.

Väderberoende
Ett 20-tal burar placerades ut i Munksjön förra onsdagen, och visst nappade det. 
- Vi har haft så tur med vädret alla år vi har arrangerat kräftfiske i Munksjön och Rocksjön. Men hur många kräftor man får upp beror på hur vädret varit. Ju varmare vattentemperaturen är desto snabbare ömsar de skinn och kryper inte tillbaka in i sina hålor. Vi brukar fiska upp allt mellan 0 och 12 kräftor i varje bur under provfisket, säger Göran "Tarzan" Johansson, Jönköpings sportfiskeklubb.
- En gång fick vi 18 stycken. Då är det roligt!

Vad ska man tänka på när man fiskar kräftor?
- Ta upp burarna när det börjar skymma. Sedan måste man ju ha bete, det är det viktigaste. Jag brukar fiska med mört, men vissa fiskar med hundmat, braxen eller korv. Kokt potatis och leverpastej fungerar också utmärkt, säger Göran.
- Kräftor är asätare, de äter egentligen allting, säger Janos Major, som sitter och lagar burar inför kräftsäsongen.

Lägg dem i gräs
Att fiska kräftor har varit en svensk lantlig tradition i åratal. Efter fångsten ska kräftorna hållas vid liv fram till kokningen.
- Om du inte kokar kräftorna direkt, förvara de inte i vatten för då drunknar de. Lägg lite gräs i en balja, så håller de sig vid liv, säger Göran.
- Det är allting runtom kräftfisket som är det roligaste. Det blir som en folkfest, säger Bo Börjesson, Sportfiskeklubben.

Mellan 17-23 den 2 och 9 augusti finns det möjlighet att fiska kräftor med Jönköpings Sportfiskeklubb i sjöarna i Jönköping.