Jönköpings kommun har tillsammans med Ung Företagsamhet arrangerat sju dagar av ett så kallat Teknikcollage för elever som ska börja nian. 40 ungdomar deltog i sommarpraktiken där de fick testa på yrken där det i framtiden kommer finnas jobb.

- Vi pratar om bristyrken som finns i regionen. Teknik- och industribranschen har jättesvårt att rekrytera. Just nu pratar vi mycket om CNC-operatör, plåt och svets, automation, säger Elin Rickardsson, processledare Teknikcollage.

Under dagarna fick eleverna besöka företag men också testa på olika typer av praktiska utbildningar.

- Vi har fått testa på att svetsa, rita saker i 3D, se hur maskiner fungerar och automation. Sen har vi varit på företag, exempelvis Husqvarna, och fått se mer avancerade grejer, hur man utvecklar ett stort företag och så vidare, berättar deltagarna Rebecca Gydevik, Olivia Andersson och Elias Ryding.

- Man märker att de inte får komma ut till företag vanligtvis. Det är svårt för skolorna att göra sådana studiebesök. Så det här är jätteviktigt att de får komma i kontakt med arbetslivet, säger Elin Rickardsson.

Meningen med sommarpraktiken är att eleverna ska få ett intresse för teknikbranschens bristyrken, eller att de ska märka att det inte är något för dem. Allt för att gymnasievalet i nian ska bli så enkelt som möjligt.

- Förut så var jag helt inställd på natur. Men nu funderar jag på om jag ska välja någon teknisk utbildning ändå. Så detta har öppnat upp det lite för mig, säger Elias Ryding.

Har det varit lärorikt?

- Ja, det har varit roligt, lärorikt och spännande. Det roligaste var dagarna på Bäckadal när vi fick prova på så många yrken, säger eleverna.