Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känslosamt efter Sparks avancemang

I helgen skulle Wetterbygden Sparks inleda sitt kval till Basketligan. Men det blir inget kval för damerna till den högsta ligan. På onsdagen kom beskedet att samtliga tre kvallag tar klivet upp. – Det är bara positivt, säger coachen Francisco Pinto till Jnytt.

I ett pressmeddelande skriver Svenska Basketbollförbundet att samtliga tre kvallag, Wetterbygden Sparks, Uppsala och Högsbo, tar klivet upp. Därmed behöver man inte kvala till Basketligan överhuvudtaget.

”Förbundsstyrelsen har, på inrådan av Svenska Basketbollförbundets tävlingsutskott, beslutat att utöka antalet lag i Basketligan dam (BLD) från tio lag till elva lag säsongen 2018/19. Det innebär att kvalet blåses av och att alla tre lag har en plats i BLD nästa säsong”, skriver de i ett pressmeddelande.

– Tävlingsutskottet har bedömt dessa lag som stabila organisationer som kommer att stärka BLD, säger Jonas Emilsson, ordförande i tävlingsutskottet, i en kommentar.

Målsättningen är att BLD från och med säsongen 2019/20 ska innehålla tolv lag.

Fick sin vilja igenom

När Jnytt pratade med Wetterbygdens sportchef Dennis Aulander i måndags var han besviken för att inte samtliga tre lag går upp. Detta sedan beskedet från AIK kommit att man avstod att kvala till Basketligan Dam.

Nu är det dock andra tongångar sedan Aulander fått sin vilja igenom.

– Det är nästan lite surrealistiskt. Vi har jobbat för detta i nästan fyra år, och nu känns det nästan lite kluvet eftersom vi har velat mäta oss med de bästa lagen. Men visst är det ett superviktigt besked. Jag försökte lägga fram en saklig framställan även om jag inser att jag varit jävig. Det hedrar förbundet att de har lyssnat, säger han.

Spelarna fick beskedet under förmiddagen och på kvällen samlades laget på nytt.

– De grät allihop, det var känslosamt eftersom vi har nått målet som vi har kämpat för. Nu ska vi fira detta så det heter duga, men sedan börjar arbetet inför nästa säsong. Om jag får bestämma ska vi vara med och tävla och inte bara delta. Vi kan inte fajtas om mästerskapet direkt, men jag hoppas att vi kan göra det i sinom tid, säger Aulander, som inser att han har mycket jobb framför sig.

– Laget har bevisat att de hör hemma i ligan, där råder inga som helst tvivel. Däremot måste vi sätta en organisation som är värd namnet. Nu är vi ideella arbetare som gör detta på vår fritid, och det kommer inte hålla. Vi måste bli proffsigare på alla sätt och vis. Vi behöver utveckla en organisation och ha ett kansli.

"Två hyfsade grundstenar"

Dennis Aulander hoppas få behålla både Francisco Pinto, som även är assisterande förbundskapten, och landslagsmeriterade spelaren Louice Halvarsson.

– Om Francisco är nummer ett är "Lollo" nummer två. Med de båda i båten har vi lagt två hyfsade grundstenar. Vi ska fortsätta investera i tjejerna som har varit med, men vi behöver addera ett par pusselbitar, säger Aulander.

Pinto själv är inställd på en fortsättning.

– Ja, som det ser ut nu, om inte klubben sparkar mig, säger coachen, som njöt sedan avancemanget blivit ett faktum.

– Solen skiner, så det är bara positivt. Men det känns självklart lite snopet eftersom vi var förberedda för kval. Det absolut viktigaste nu blir att man inom klubben pratar om vad man vill vara för lag när vi kliver in i ligan. Med de befintliga spelarna kan vi spela i ligan, frågan är om vi vill förstärka och med vem.

JnyttTV. Hör vad Louice Halvarsson säger om avancemanget och sin egen basketframtid.