Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisanmäls efter Spirabråket

Ett nytt möte mellan representanter från Regionen och fackförbundet Symf hölls under tisdagseftermiddagen. Positionerna är fortsatt låsta och parterna har inte närmat varandra. Nu kommer den avskedade musikern att polisanmäla arbetsgivaren för förtal.

Jönköpings Posten rapporterar att tisdagens möte pågick i mer än en och en halv timma. Men mötena ska inte ha lett någonstans, uppger fackförbundet Syms förhandlingsansvarige, Anders Filén.

– Vi har inte kunnat hitta en lösning, utan nu kommer vi påkalla en central förhandling, det är så man måste göra för att sedan kunna gå vidare till arbetsdomstolen, säger Anders Filén till jp.se.

På onsdagen uppgav jp.se att den avskedade musikern kommer att polisanmäla sin arbetsgivare under veckan.

– Från mitt perspektiv är är det naturligt att göra det eftersom vår medlem framställts på ett klandervärt sätt. Det hade också varit naturligt om arbetsgivaren hade polisanmält musikern. Om medlemmen har utövat våld mot sin chef hade väl en polisanmälan skapat ett signalvärde, säger Anders Filén till jp.se, och uppges vara kritisk till arbetsmiljön.

Slår näven i bordet

Det talas om medarbetare som inte känner sig sedda och chefer som skriker och slår näven i bordet. Enligt Kristina Athlei, regional utvecklingsdirektör, pågår det en långsiktig plan där man arbetar med arbetsmiljön.

– Vi ser att det fortfarande finns en viss sprickbildning mellan verksamheter och det finns utmaningar. Det har funnits starka informella ledare inom verksamheten, säger hon och pekar på att det är ett tufft arbete att förändra maktstrukturer.

– När vi tittar tillbaka så är det så pass allvarligt att vi vill tillsätta en arbetsmiljökommission som ska gå till botten med arbetsmiljöproblemen vi har i vår region, säger Mikael Ekvall, gruppledare för Vänsterpartiet i region Jönköpings län, till P4 Jönköping.

Malin Olsson, moderat ordförande i nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet, säger till Sveriges Radio Jönköping att regionen hela tiden jobbar med arbetsmiljön, men att ansvaret för specifika personalärenden ligger på Spiras ledning.

Bråket inleddes med en händelse där en musiker på Spira och en chef hade en incident. Regionen uppger att chefen utsatts för våld, facket uppger att musikern lagt sina händer på chefens axlar. Musikern har därefter avskedats.

– Vi är fortsatt oeniga om beslutet. Den fackliga organisationen delar inte meningen med avskedandet, säger Joakim Silva, HR-direktör i regionen.

– Jag kan bara konstatera att vi har helt olika bilder av vad som har hänt. Det kvarstår, jag vill inte kommentera ytterligare, säger Silva.

"Som att prata med en gås"

Fackförbundet är fast beslutna om att ta ärendet till arbetsdomstolen om det kommer krävas. Men än har det inte gett något resultat.

– Det är lite som att prata med en gås, det rinner av. De säger att det inte är så farligt, att det inte är något. Som en gås ungefär, säger Anders Filén.

–Någonting kan hända i en central förhandling, det ska man inte utesluta, men just nu känns Regionen otroligt låst. Ingen förståelse, ingen vilja, fortsätter han till jp.se.