Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sköt sig själv i foten - nu åtalas han

I början av november larmades polis och ambulans till Råslätt då en man i 50-årsåldern hittats skottskadad på Havsörnsgatan. Enligt polisen var skadorna självförvållade och nu ställs mannen inför rätta vid Jönköpings tingsrätt för bland annat grovt vapenbrott.

Händelsen utspelades på Råslätt på morgonen 8 november, då en skottskadad man hittades i en lägenhet. Inledningsvis utredde polisen händelsen som ett misstänkt mordförsök.

Senare misstänktes mannen själv för grovt vapenbrott och häktades på sannolika skäl. Det visade sig att han hade skjutit sig själv i foten. Under häktningsförhandlingarna fanns mannen med på länk från universitetssjukhuset i Linköping där han vårdades för sina skador.

Nu närmar sig fallet sitt slut.

– Det kom in till oss som försök till mord och att mannen skjutits av en okänd gärningsman. Vi har legat på och jobbat och det har visat sig att skadorna är självförvållade och det blev en omrubricering till grovt vapenbrott, säger Stefan Sundling, chef över polisens grova brott-grupp i Jönköping.

– Det går till åtal imorgon (läs torsdag) och rubriceringen är grovt vapenbrott, fortsätter han.

Skarpladdat och avsågat gevär

I åtalet framgår det att mannen hade ett skarpladdat och avsågat hagelgevär med fem patroner utan att ha rätt till det.

Enligt åklagaren Petra Schöniger bör brottet bedömas som grovt av flera anledningar. Det handlar dels om att vapnet förvarats och transporterats på allmän plats i Jönköping, att det handlade om skarpladdat hagelgevär och att det kunde ha använts i en kriminell miljö. Dessutom var mannen narkotikapåverkad vid tillfället.

Mannen åtalas även för rattfylleri och två fall av ringa narkotikabrott. Han erkänner det grova vapenbrottet och narkotikabrotten men det framgår inte i stämningsansökan hur han ställer sig till åtalspunkten gällande rattfylleri.

Läs även: