Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stekheta HV71: ”Vi rensade luften”

 
SHL 2018/19
Visa alla artiklar

HV71 är hetast i SHL. Men det finns fortfarande mer att kräma ur laget som tagit poäng i sju raka matcher.

– Det jag gärna vill se av laget och mig själv är att vi måste lära oss att bara för att vi spelar bra och klättrar i tabellen och plockar vinster så får vi aldrig släppa på gasen, säger backen Nils Andersson.

Jönköpingslaget ligger inför lördagens bortamatch mot Rögle på sjätte plats i tabellen. Sedan tränarbytet i slutet av november har HV71 bara förlorat en match under ordinarie matchtid och ytterligare två i förlängning.

På de elva matcherna med Stephan ”Lillis” Lundh vid rodret har laget spelat in 26 poäng. Linköping är näst bäst på 20 pinnar.

Det råder ingen tvekan om att den femfaldige SM-vinnaren har hittat ett sätt att vinna matcher igen.

Bland den senaste tidens segerskörd finns bland annat en total överkörning av Mora (6–0), en defensiv krigarinsats mot Djurgården (2–0), en slutperiodsvändning mot Malmö (3–1) och senast en ganska svag match mot Färjestad (3–2) som trots allt slutade med seger.

– Vi kommer från en trepoängare som vi kanske inte totalt förtjänade. Vi kom undan med nöd och näppe. Då får man se till inte bara vara nöjd för resultatet utan vi måste vara missnöjda med prestationen och skruva till det. För i längden är det prestationen som kommer göra att vi klättrar i tabellen, säger Andersson.

HV71 gjorde visserligen bra prestationer även under Johan Lindboms tid som huvudtränare. Men då följde resultaten inte med.

– Det infann sig någon typ av desperation när vi låg i botten. Det tillsammans med att vi rensade luften och lyfte upp allt till ytan och försökte verkligen lokalisera de problem som vi hade i spelet och rätta till dem. Det är en kombination av det, säger Andersson.

– Nu tycker jag att spelet är väldigt fint på många sätt. Jag tycker att vi fortfarande pendlar i noggrannheten och kampen. Det är två delar där vi inte får slappna av någon gång under resten av säsongen oavsett om det är träning eller match. Det är det som kommer vara skillnaden på en rolig eller tråkig avslutning.

En del av spelet där HV71 har varit noggranna den senaste tiden är i det defensiva spelet. Laget har bara släppt in 18 mål på de elva senaste matcherna. Framåt har det blivit 32 stycken, vilket ger en målskillnad på plus 14. Det är överlägset bäst i hela SHL.

– Vi har skapat en bra trygghet i defensiven. Både försvarsspelet och målvaktsspelet har varit otroligt viktigt för oss. Det måste vi jobba vidare med. Men vi har också skapat en bra offensiv och har fler heta chanser nu. Sedan har det studsat med oss lite men vi har trots allt jobbat väldigt hårt. Killarna har tagit sitt fulla ansvar, säger HV:s assisterande tränare Nicklas Rahm.

Just Nils Andersson är en av de spelare som varit med och skapat den trygghet som Rahm pratar om.

Backen har näst mest istid av samtliga utespelare och snittar drygt 19 minuter per match. Bara Mikko Lehtonen – som bildar backpar med Andersson – spelar mer med sina nästan 22 minuter.

Andersson som hade en tung inledning på säsongen där han bänkade sig själv och kort senare blev skadad har på senare tid också börjat bidra i offensiven.

I torsdagens seger mot Färjestad blev det visserligen inga poäng från nummer 8 men dessförinnan svarade 27-åringen för fyra pinnar på tre matcher.

– Jag måste fokusera på prestationen mer än resultatet. Gör jag det och radar upp några matcher med bra kvalitet, som jag gjorde där efter skadan, kommer poängen allt eftersom, säger Andersson.

– Jag är inte här för att personligen göra poäng. Jag är här för att göra poäng för att bidra till laget. Nu ligger vi ändå på en bra placering nära toppen. Kan jag från och med nu vara med och bidra med bra spel kan jag förhoppningsvis också bidra i poängprotokollet. Kan jag göra det kan jag vara nyttig för laget. Är jag nyttig för laget kan laget gå bra. Kan laget gå bra då blir det en rolig avslutning.

JnyttTV. Hör Kristofer Berglunds tankar inför matchen mot Rögle och den senaste tidens superform.

Läs även