Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnbesök på stora tävlingen

Under den gångna helgen har Jönköpings fältrittklubb, JFK, arrangerat en nationell hopptävling. Flera egna ryttare fanns med i startfältet och deltog gjorde även ingen mindre än stjärnryttaren Malin Baryard Jonsson.

Tävlingen, som tillhör en av de största som JFK brukar arrangera, hade 270 startande under lördagen och 170 under söndagen. Ett tiotal ryttare deltog från den egna klubben och det kom även långväga gäster från Norge. Malin Baryard Jonsson tävlade med sina hästar Cornelia och Quantum under söndagseftermiddagen.

Stjärnryttarens beridare, Daisy Pearson, och tävlingsgroom Lina Andersson kom en stund innan Malin Baryard Jonsson anlände för att ta hand om och förbereda hästarna för tävlingen.

– Jag har precis hoppat med en sexåring som jag rider och nu ska jag göra i ordning Malins första häst Cornelia. Därefter ska jag göra i ordning Quantum, berättar Daisy Pearson.

Malin Baryard Jonsson deltog i hoppklassen 130 centimeter då hon hade lite yngre hästar med sig som ska tränas för att bli framtidens stjärnor.

”Rolig känsla”

Under helgen har det startat åtta olika klasser, fyra om dagen, där höjden varit på mellan 110 och 140 centimeter.

– Över 150 centimeter kräver nästan att det är en internationell tävling. I den här tävlingen, som är en nationell tävling, har vi inte jättemånga startande i de högre klasserna just eftersom det är den nivån på det. Men det är väldigt roligt att vi har flera egna ryttare med i tävlingen under helgen och att få hit Malin Baryard Jonsson är förstås en rolig känsla, säger Veronica Nore, tävlingsledare.

Hon berättar att ett sådant känt namn alltid lockar några extra medlemmar att komma och titta.

– Det blir en helt annan känsla att träffa dessa stjärnor här i Jönköping än att se dem på Scandinavium. Där kommer du inte nära dem på samma sätt. Här kan du sitta och fika med bara en stol emellan. Dessutom är det roligt för oss när dessa ryttare kommer och dessutom återkommer. Malin Baryard Jonsson har varit här och tävlat flera gånger och det måste ju betyda att hon tycker att tävlingen är bra, säger Veronica Nore.

80-tal funktionärer

Hon tror att Jönköpings centrala läge och att de har tre ridhus bidrar till att många lockats till klubbens nationella tävling.

Hon är nöjd med lördagens tävling då bland annat de egna ryttarna Ellen Brunes, Linus Isaksson och Linnéa Järv gjorde bra ifrån sig. Linus Isaksson vann även en klass under söndagen.

Ellen Brunes tävlade även under söndagen och har hopat i såväl 120 centimeters-klassen som 130 centimeters-klassen. Flera tävlingar väntar framöver i såväl Borås som i Mariestad.

– Det blir en tävling nästan varje helg nu, säger hon.

Helgens tävling har engagerat ett 80-tal funktionärer. Tävlingen är en viktig inkomstkälla för klubben och Veronica Nore är glad att de kunnat genomföra tävlingen trots den senaste tidens oro i landet för såväl hästinfluensa som hästviruset evh-1.

Vidtagit extra säkerhetsrutiner

– Vi har inte drabbats av sjukdomarna, men det finns ju flera klubbar som inte vågat arrangera tävlingar med rädsla för smittorna. Vi har med anledning av sjukdomarna vidtagit extra säkerhetsrutiner för att förhindra att våra hästar drabbas. Vi stänger stallarna och låter inte vem som helst gå in där, vi rör inte varandras hästar och vi är noga med att man inte får lägga ifrån sig något hästtäcke någonstans. Vid prisutdelningar har vi också en häst inne åt gången i stället för sex hästar som vi normalt har, berättar Veronica Nore.

Hon är glad att de valde att genomföra tävlingen och detta är också något som märkts bland ryttarna, då det kommit in många efteranmälningar till tävlingen.

– Vi är en stor klubb och alla ben behövs i verksamheten. Ridskolan är vårt hjärta, men vi har många ben att stå på. Det är också viktigt för kommunen att ha ett dragplåster som marknadsför ridsporten i sig, säger Lina Bjärke, ordförande i JFK.

Hon tycker att det är roligt att se ryttare som börjat rida som unga och som utvecklas till att kunna tävla på högre nivåer.