Danslinjen inleder firandet med jubileumsföreställningen ”Stjärnfall”. De bjuder på en föreställning med blandade danstekniker som innehåller fart och fläkt likväl som lyriska danser eller vemodiga dansnummer.

– Enligt gammal folktro ska man önska sig något när en stjärna faller på himlen, och en vackrare titel än stjärnfall går inte att hitta med tanke på att det är vår framtida generation vi ser på scenen. Vad är mer passande med den titeln nu när Kulturskolan fyller 70 år?, frågar sig Izabella Simonsbacka, danspedagog och konstnärlig ledare för Pirouette.

Simonsbacka är en av tre danspedagoger som deltar med olika grupper. De övriga är Martina Claesson och Angelika Pilzecker.

Cirka 250 barn och ungdomar mellan elva och 20 år medverkar och det blir totalt 16 nummer.

– Det är en föreställning där man får se allt från showtime, glädje och kärlek till att vi tar upp det som händer i samhället. Det finns en hel del danser med djupare budskap som speglar samhällshändelser runt om i världen, säger Simonsbacka.

Theodore Berntsson, 11, och Frida Johansson, 17, är två av dem som medverkar i föreställningen.

– Det känns bra, men det är lite nervöst eftersom det är första gången vi ska vara på teatern, säger Theodore precis innan det är dags för genrep.

– Det är jätteroligt eftersom jag älskar att uppträda. Det är mycket förväntan, tillägger Frida.

Ett annat inslag under Kulturskolans jubileumsår är en dansfestival som äger rum i höst.

JnyttTV. Se ett smakprov från föreställningen i spelaren.