Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa Ironman!

Den 3-5 juli 2020 återkommer succén IRONMAN 70.3 till Jönköping. Mer än 2000 deltagare från hela världen kommer hit för att genomföra den prestigefyllda tävlingen. I år står även Jönköping, som värd för TriCIub Championship.

Stoppa Ironman som tack vare kopplingen mellan Munksjön och Vättern är ett miljöhot mot Vättern! Dagens sanning är att fiber som finns på Munksjöns yta sprids till Vättern när 2000 personer intar Munksjön.

Kallsuparna som dykarna får är skadliga tack vare alla gifter, som finns i Munksjön. Detta kanske borde vara ett ärende för Socialnämnden, som hanterar serveringsärenden; när det gäller farliga drycker (alkohaltiga sådana) i kommunen. Jag undrar om kommunalråden De Basso (S) och Nilsson C skulle vilja ha en kallsup från Munksjöns giftiga vatten?

Det gåtfulla och oanständiga i sammanhanget är att inte deltagarna har informerats om att Munksjön är en av de mest förorenade vatten som tänkas kan! Tagna vattenprover påvisar att vattnets kvalité inte uppnår de krav man kan ställa för att kunna godkänna det som tjänligt ur miljö och hälsosynpunkt! Kvicksilver och tungmetaller hör väl inte hemma i idrottssammanhang!?

Dessutom är bottensedimentet till stora delar ”flyktigt” vid vattenaktiviteter.

"Smörgåsbordet" som bjuds ser ungefär ut så här, men noteras bör att man inte nämner Kvicksilver(Hg) vilket självklart torde finns kvar i bottensedimentet: Koppar, krom, nickel och zink som finns i höga halter.

Utanför fiberbanken beräknas Munksjön innehålla dessa mängder av ovan nämnda metaller: 25,5 ton koppar, 7,4 ton Crom, 3,9 ton nickel och 76,3 ton zink.

*Golders gjorde 2014 en totalundersökning av Munksjön, som påvisar höga av otjänliga värden och är inte någon trevlig läsning. (Finns på kommunens hemsida).

Jag uppmanar nu de Basso och Nilsson att Stoppa Ironman! Det finns bättre sätt att marknadsföra vår kommun än att erbjuda giftiga kallsupar.

Thor Ahlstrand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel