Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor brandrisk: Fler helikoptrar till Jönköping

De närmaste dagarna är det stor brandrisk i bland annat Jönköpings län. Därför förstärker MSB beredskapen med fler helikoptrar och uppmanar till försiktighet i skog och mark.

Det är torrt och varmt i stora delar av Sverige, särskilt i Götaland och i stora delar av Svealand. Prognosen gäller nu och de närmaste dagarna.

Med anledning av det förstärker MSB beredskapen för gräs- och skogsbränder med ytterligare två helikoptrar i Jönköping, uppger myndigheten i ett pressmeddelande. Sedan tidigare finns det två helikoptrar i Västerås. Totalt är alltså fyra helikoptrar beredskapslagda fram till fredag kl 13.00, då nytt beslut tas.

Just nu är brandrisken som högst i östra Götaland och delar av östra Svealand.

– Det är många som vistas ute i skog och mark just nu. Dels på grund av det fina vädret och dels på grund av coronapandemin och den sociala distanseringen. Tänk på att vara försiktig och grilla på platser som är säkra och tillåtna, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

Han tipsar om att gärna grilla i sin hemmamiljö och att ha tillgång till vattenslang eller annat att släcka med, och att vara på en plats som är säker att grilla på, till exempel en grusplan eller annat obrännbart underlag

– Vid val av plats är det också viktigt att det inte finns någon vegetation eller annat brännbart i närheten som kan antändas för att förhindra att en brand sprids, säger Leif Sandahl.

Stor gräsbrandsrisk

Brandriskprognoserna visar att det råder stor skogsbrandsrisk i hela Götaland men också i stora delar av Svealand. Gräsbrandsrisken gäller främst norra Götaland, Svealand och längs med södra Norrlandskusten.

MSB vill särskilt uppmärksamma att på grund av det speciella väder vi haft denna säsong är gräsbrandsrisken fortfarande stor på många håll. Var uppmärksam på om det finns gammalt dött fjolårsgräs då det antänds lätt. När det finns tillräckligt med nytt grönt gräs minskar risken.

– Ett tips är ett ta del av de lokala rekommendationerna och att alltid följa de beslut som finns om det råder eldningsförbud där du bor. Kommunen eller länsstyrelsen beslutar om och har information om eldningsförbud, säger Leif Sandahl.