Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor ökning av sålda småhus

Under årets tredje kvartal har försäljningen på småhusmarknaden ökat rejält i jämförelse med samma tid förra året. Det visa färska siffror från Lantmäteriet.

Totalt i Sverige såldes det 19 981 småhus mellan juli och september det här året. Siffror som innebär en ökning med 13 procent jämfört med samma tid förra året.

– Det skärpta amorteringskravet 2018 medförde en tydlig nedgång i omsättningen som nu återhämtat sig starkt. Omsättningen har även påverkats positivt av att prisnivåerna stabiliserats och de mer samstämmiga prisförväntningarna hos köpare och säljare, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet, i ett pressmeddelande.

Lantmäteriet uppger att ökningen är särskilt stor i storstadslänen och länen i södra Sverige. I Jönköpings län har antalet sålda småhus ökat med 18 procent. I Jönköpings kommun ligger ökningen på 16 procent, i Mullsjö kommun har antalet sålda småhus ökat med hela 53 procent.

– Det här bekräftar de signaler som vi redan sett under hösten från andra håll om att det skett en omsättningsökning. Lantmäteriets siffror som omfattar samtliga försäljningar av småhus indikerar emellertid en större ökning än vad som tidigare kommit fram, säger Henrik Roos.

I Jönköpings län är det bara i Habo kommun som andelen sålda småhus minskar. Där går siffrorna ner med 18 procent.