Det är årskurs två och tre på stylistprogrammet som tävlar i Stylist-SM. 22 elever går i tvåan och 21 elever i trean. Halva årskurs två deltog i tävlingen under måndagen och resten under tisdagen. Treorna tävlar efter sportlovet. Det är sedan branschfolk som utser totalt tre elever från skolan som kommer att gå vidare till final.

Praktiskt prov

Karin Fröderberg, stylistpedagog på Plusgymnasiet, tycker att årets tema är kul.

– Det blir effektfullt med mycket färg! Eleverna får lektionen, som är två och en halv timma, på sig att fixa make-up och hår. Modellerna är elever från klassen. I finalen kommer det även att ingå kläder, så till finalen ska även den outfiten fixas, berättar Karin Fröderberg.

Innan deltävlingen har eleverna fått söka efter inspiration och målat skisser över hur de tänkt sig det hela. De har också fått öva på make-upen innan det blev skarpt läge.

– Deltävlingen blir som ett praktiskt prov. Jag får ge hintar om andra tillvägagångssätt. Eleverna har övat på andra modeller tidigare, så det kan skilja sig åt lite när det gäller exempelvis hudton och ögonfärg, säger Karin Fröderberg.

Färger och glitter

Wilma Jonsson hade Klara Härnström som modell under deltävlingen.

– Jag tänker mycket färg och så ska jag fläta hennes hår och tupera det, berättar Wilma Jonsson.

– Jag tycker att sminket var lättare än håret, säger Klara Härnström.

Malin Mårtensson hade satsat på starka färger och glitter när hon fixade make-up på Sara Lundahl. Dessutom hade hon placerat en röd, öppen dragkedja över ansiktet på henne.

– Dragkedjan ska visa på att det finns en insida som ser likadan ut som hos andra, berättar Malin Mårtensson.

Läser du i appen, klicka här för att se bildspelet!

Live-published photos and videos via Shootitlive

Klara Härnström blir här sminkad i Pride-flaggans färger.

Foto Rebecca Staf