Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Striden fortsätter – Jönköping stämmer Riksarkivet

Bråket mellan Jönköpings kommun och Riksarkivet gällande Jönköpings privilegiebrev fortsätter och tar ytterligare en vända. Detta sedan kommunen stämt Riksarkivet.

De omtalade privilegiebreven, som är flera hundra år gamla och har ett kulturhistoriskt värde, blir nu en sak som tingsrätten kommer att avgöra.

Riksarkivet vill att de förvaras i Vadstena.

Jönköpings kommun anser att de ska ligga i arkivhuset i Jönköping.

Båda parterna hävdar sin rätt och nu blir det en fråga som tingsrätten kommer att avgöra.

Jönköpings kommun, företrätt av chefsjurist Lars-Åke Svensson vill i en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt, att tingsrätten fastställer att det är Jönköpings kommun som är civilrättslig ägare av privilegiebreven. Det handlar totalt om fem brev där det från Magnus Ladulås från 1284 är det mest kända. Men där finns även Hertig Karls privilegiebrev från 1596, Gustav den II Adolfs privilegiebrev från 1620 samt Gränna stads funationsbrev från 1652 och Karl XI:s privilegiebrev från 1693.

– Vi anser att det kan finnas en poäng med en rättslig prövning. Breven hör hemma i Jönköping och har alltid förvarats här. Lånehandlingen är en rent administrativ åtgärd och syftet var att privilegiebrevet skulle bli kvar i Jönköping för evigt, har han tidigare sagt till Jnytt.

Obestämd tid

Om tingsrätten anser att det är Riksarkivet som är ägare till breven och att de endast varit utlånade till Jönköpings kommun, vill man breven lånas ut till kommunen på obestämd tid, eller evinnerlig tid som det heter i stämningsansökan.

I tredje, och sista hand, vill kommunen att skälig uppsägningstid ska iakttas om breven ska lämnas tillbaka. Magnus Ladulås brev har kommunen haft i 736 år. Om man räknar en uppsägningsmånad per år, det vill säga 736 månaders uppsägningstid, motsvarar det i nuläget 61 år.