Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Då ska vi ta tillbaka kontrollen. Det har stor betydelse för vanligt folk vem som styr i Europa. Det påverkar våra liv och våra jobb.

I facket ser vi dagligen effekterna av högerpolitiken och att våra svenska kollektivavtal inte respekteras. Människor som arbetar nästan dygnet runt, för en oskäligt låg lön och utan någon som helst trygghet. Inte minst i bygg- och transportsektorn. Om högern får majoritet i parlamentet kommer även arbetet med arbetsmiljö och ökad jämställdhet att nedprioriteras. Samtidigt som vi vet att 4 000 personer dör på jobbet varje år i Europa, och att kvinnors rättigheter ifrågasätts allt oftare.

Den fackliga kampen behövs i Europa. LO prioriterar tre frågor i valet till Europaparlamentet:

Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige.

Ingen ska dö på jobbet – ingen ska bli sjuk av jobbet.

Rädda demokratin – krossa högerextremismen.

EU-samarbetet är viktigt för Sverige. Inte minst för vår handel, som i sin tur genererar pengar till vår välfärd. Handeln ger både jobb och trygghet. Men den högerkantring av politiken som fått pågå i Europa under alltför lång tid, den hotar själva grunden för goda arbeten och ett tryggt liv. Därför behöver vanligt folk ta tillbaka kontrollen. Vi måste ta makten för att vända på utvecklingen i Europa. För det krävs fler starka socialdemokrater i Europaparlamentet. På så sätt kan vi skapa mer trygghet för vanligt folk. Både i Sverige och i övriga EU.

Thomas Olsson, ordförande LO-distriktet Småland och Blekinge

Anette Myrvold, vice ordförande LO-distriktet Småland och Blekinge