Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tågresenärer ska sitta mer utspritt

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

SJ genomför nu åtgärder för att resenärer ombord ska kunna sitta mer utspritt på tåget. Därmed kan risken för smittspridning minska.

Folkhälsomyndigheten har presenterat uppdaterade riktlinjer för bland annat kollektivtrafik, som alla syftar till att minimera risken för smittspridning av det nya coronoaviruset. SJ följer naturligtvis dessa riktlinjer för att kunna erbjuda trygga tågresor, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Från och med torsdag 2 april ser de till att det finns gott om platser som inte kan förhandsbokas på de tåg som kräver platsbiljett. Det gör det möjligt för resenärer att i samråd med personal ombord på tåget sprida ut sig på lämpligt sätt.

Tågen blir längre

SJ förlänger också regionaltågen som inte har platsbokning i rusningstrafik för att göra det möjligt för alla resenärer att sitta mer utspritt på tåget.

Sedan 19 mars är alla biljetter uppgraderade till ombokningsbara biljetter, vilket innebär att även en icke ombokningsbar biljett går att boka om.

– Vi fortsätter att köra tåg på samtliga linjer, om än med glesare trafik än vanligt. Det måste vara möjligt att genomföra nödvändiga resor och det tillgodoser vi i hela landet, men på ett anpassat sätt, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell i en kommentar.

Avstå från onödiga resor

– Med dessa nya åtgärder ser vi till att skapa större trygghet för de resenärer som behöver resa med oss. Samtidigt vill vi understryka vikten av att var och en tar ett eget ansvar och gör en noggrann bedömning av vad som är en nödvändig resa, och att absolut inte resa om man är sjuk.

SJ vill också påminna om vad Folkhälsomyndigheten skriver i sina föreskrifter och allmänna råd under rubriken om det personliga ansvaret: Att avstå från onödiga resor, undvika att resa i rusningstid, hålla avstånd till varandra i kollektivtrafiken och i andra allmänna färdmedel.

När det gäller personer över 70 år understryker Folkhälsomyndigheten vikten av att helt undvika att åka kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel, eller att vistas på andra platser där människor samlas.