I fredags kom beskedet att Mohammed Ali Khan blir ny tränare i superettaklubben Norrby och att han lämnar Husqvarna två år innan kontraktet löper ut. Att det fanns intresse avslöjade Jnytt två dagar tidigare.

– Det är utmaningen som lockar, det är en jättestor utmaning. Utan att säga för mycket fanns det andra klubbar med större resurser med i bilden, men där kände jag att jag inte hade lika mycket att vinna. På den här utmaningen har jag inget att förlora. Det passar mig eftersom jag inte gillar att komma till dukade bord, säger han.

– Det kommer att bli tufft, framför allt med tanke på ekonomin. Det är en förening som jobbar med otroligt små medel.

Enligt Ali Khan var det en snabb process från att första kontakten togs till att kontraktet var undertecknat.

– Den första kontakten togs i början av december. Jag åkte dit förutsättningslöst och efter det gick det fort. Vi pratar om två veckor.

”Fantastiskt år”

Var det ett svårt beslut att fatta?

– Ja, det var ett jättesvårt beslut, det är ett av de tuffaste besluten jag har tvingats ta karriärmässigt. Det har varit väldigt mycket känslor. Jag hann fälla ett par tårar, framför allt när jag meddelade mitt beslut för styrelsen. HFF har betytt så mycket för mig.

2017 var ett händelserikt och omtumlande år för HFF. I augusti avled sportchefen Issa Iskander sedan han förlorat kampen mot cancern – något som berörde Ali Khan starkt.

– Det har funnits motgångar, men det har varit meningen att de skulle komma och vi har löst dem tillsammans. Jag har skaffat jättemycket erfarenhet. Det känns som att jag har varit här i fem-sex år, så mycket har vi gått igenom. I det stora hela var det ett fantastiskt år.

– Det här året har betytt mycket för mig, jag har utvecklats både som tränare och människa, och jag har fått den stöttning jag har behövt. Jag är inte alls förvånad att andra klubbar rycker i våra spelare och ledare, det betyder att vi gör något bra här.

Letar ny tränare

Mohammed Ali Khan jobbar kvar i HFF fram till årsskiftet. Han gör sin första träning med Norrby 8 januari, då förberedelserna inför 2018 års säsong drar igång med full kraft.

– Jag lämnar ett HFF där mycket är på plats, det gör att jag kan lämna med gott samvete. Men så känner jag inte med Norrby, där finns det mycket att göra. Där blir utmaningen att överleva, säger han.

HFF har tvingats ge sig ut på jakt efter en ny huvudtränare. För tillfället leds laget av Zoran Petrovic, som nyligen förlängde sitt kontrakt som assisterande tränare.

– Det känns bra att vi har en så pass erfaren tränare på plats. Vi känner ingen stress över situationen som är nu, säger ordföranden Stefan Axelsson, som inte vill sätta ett datum då den nye tränaren måste vara på plats.

– Vi har påbörjat processen. Vi har pratat med ett antal kandidater, sedan får vi se hur det går. Vi gör hellre ett grundligt arbete än stressar fram något.