Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tände eld på dörr – döms för mordbrand

Sex års fängelse. Det blir domen mot en man i 50-årsåldern som tände eld på sin före detta hustrus ytterdörr.

Sent på kvällen på annandag jul kom det larm om brand i ett flerfamiljshus på Trädgårdsgatan i centrala Huskvarna. Räddningstjänsten lyckades släcka branden och ingen person blev skadad.

En man i 50-årsåldern greps och häktades efter några dagar misstänkt för grov mordbrand.

– Det beror på att det skedde i ett tätbebyggt område och att det fanns fara för människors liv och hälsa, sade kammaråklagare Anders Brokelind, som har lett utredningen, då.

När åtal väcktes framkom att mannen hade tänt eld på sin före detta hustrus ytterdörr genom att placera ut tidningspapper och skräp framför dörren. Vid tillfället befann sig tre personer i lägenheten.

Hällde ut bensin

Motivet ska vara en pågående rättsprocess mellan de tidigare makarna som har gemensamma barn.

I samband med utredningen uppdagades flera andra brott. I september 2019 hotade han att bränna upp sin son. Enligt åtalet hällde mannen ut bensin eller annan brandfarlig vätska i sonens sovrum och på pojkens ben och fötter. Därefter tände han en tändare på bara en halv meters avstånd.

Sonen ska även, under våld, ha tvingats att föra över en större summa pengar till pappans konto.

Mannen dömdes nyligen av Jönköpings tingsrätt för grov mordbrand, grov kvinnofridskränkning, rån, grovt olaga hot, grovt rattfylleri, grov olovlig körning och olaga hot. Straffet bestäms till fängelse i sex år. Han ska dessutom betala 400 000 kronor i skadestånd till de tre familjemedlemmarna.