Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tävlingar ska få ordning på ekonomin

Jönköping fältrittklubb räknar med att de förlorat runt en miljon kronor på det år som de drabbades av hästsjukdomen kvarka och därmed inte kunnat ha varken tävlingar eller cafeterian öppen. Nu är tävlingarna i gång och i helgen hölls en regional hopptävling med 600 startande.

Helgens tävlande hoppade upp till 130 centimeter och tävlingen lockade ryttare från hela södra Sverige. Ett 20-tal av Jönköpings fältrittklubbs egna ryttare deltog, bland annat Evelina Höglund som varit på unghäst-VM och meriterande Ellen Brunes.

Veronica Nore, tävlingsledare under helgen och ordförande i klubbens tävlingssektion, berättar att föreningen nu känner sig piskade att dra in pengar efter tiden då de varit drabbade av kvarka.

– Vi var fria från kvarka i mars, men sedan tog det tid att sanera allt. Vi vågade inte heller dra igång tävlingarna för tidigt för vi tänkte att ingen skulle våga komma. Därför var det först i augusti vi höll en stor tävling och helgens regionala tävling är den största vi har haft sedan kvarkan, berättar hon.

Chef blev uppsagd

Fibersandunderlaget på tävlingsbanan är uppskattat av många då det minskar risken för att hästarna halkar. Då tävlingarna låg nere fick föreningen ägna sig åt att se till att ha den befintliga anläggningen i fint skick.

– Vi förlorade säkert en miljon kronor i veterinärkostnader. Vi tvingades säga upp vår verksamhetschef på grund av ekonomin och fick se över organisationen. Nu känns det viktigt att få igång tävlingarna så vi kan dra in pengar igen, berättar Veronica Nore.

Nu blickar föreningen framåt och de märker ett positivt tänk i klubben. Lektionerna ökar i antal och två hopptävlingar och en dressyrtävling väntas ske innan året är slut. Just nu pågår planeringen inför nästa års tävlingar.

Helgens tävling, som pågått från fredag till söndag, upplevs ha blivit en succé. I hästvärlden innebär detta fest.

”Gick bra”

Linus Isaksson från Habo var en av ryttarna som deltog i helgens tävlingar. När Jnytt träffar honom ligger han sexa i sin klass på 110 centimeters hoppning med hästen La Cruzer.

– Jag tycker att det gick bra. Vi satsade verkligen, berättar han och förklarar att han brukar delta i tävlingar lite överallt och både i ponnyklasser och i hästklasser.

Jönköpings fältrittsklubbs ryttare Nickilee Ångman och Åsa Andersson känner sig också nöjda med helgen.

– Det har funkat bra. Min häst har varit lite tveksam den senaste tiden så därför valde jag att hoppa lite lägre höjder i helgen, säger Nickilee Ångman.

– Jag tycker att vi fått ihop ett bra samarbete. Det har varit en bra helg och det har varit jättekul, säger Åsa Andersson.