Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Förvånansvärt få frågor"

Jönköpings Södra kallade på onsdagskvällen till årsmöte på Elite Stora Hotellet i Jönköping. Mötet var lugnt, trots föreningens svaga år ekonomiskt, som räddades av försäljningen av Peter Gwargis.

Jönköpings Södra IF gjorde förvisso ett ekonomiskt bättre resultat än vad föreningen budgeterade med inför 2018. Men stor del i det handlar om försäljningen av Peter Gwargis, som Jnytt rapporterat om tidigare.

Bland de ekonomiska posterna drog klubben bland annat in runt 1,5 miljoner kronor mindre än budgeterat vid evenemang. Stor del i det är det tappade publikintäkter, klubben budgeterade med ett publiksnitt på 3 000, som var siffran under säsongen 2015 när klubben vann Superettan. Snittet hamnade dock på runt 2 300.

Klubbens egna kapital är nu 3,7 miljoner kronor. Föreningen gick 1,3 miljoner kronor back.

Lugnt årsmöte

Trots siffrorna var det ett lugnt årsmöte.

– Det tror jag bygger att vi har varit transparenta. För egen del kändes det lite tråkigt att bara stå och repetera, men det var också en av poängerna att det inte blev en överraskning. Men vi måste ta vårt ansvar för det som är bra och dåligt inför medlemmarna, det var nästan förvånansvärt lite frågor egentligen. Men det beror på vår transparens inför och under mötet, säger klubbens ordförande Mats Tidstrand till Jnytt.

– Sen är det ingen taktik att vi ska föregå frågor, men det är en taktik i presentationen att den ska vara så talande det bara går, fortsätter han.

Hur ser du på 2018?

– Året har varit tufft, som alla vet. Det sportsliga utfallet var långtifrån vad vi hoppades på, samtidigt som vi sa inför att Superettan är stentuff. Inte minst nu när alla satsar så hårt för att gå upp. Om man tittar på lagsammansättningarna i fjol hade man kunnat tro att det var Allsvenskan om man varit borta från Sverige några år. Så det är skittuft, och skillnaden är som man säger, små marginaler. Hur eller hur så var det en besvikelse, säger Tidstrand och fortsätter:

– Och det yttrar sig på flera sätt, vi gjorde ett tränarbyte som inte var roligt och ett misslyckande, samtidigt som vi kände att det var helt rätt sak att göra. Sen är det som Andreas (Jankevics) sa, att det sportsliga och ekonomiska håller ihop. Uteblir framgångarna på planen så slår det på ekonomin direkt. Men med tur och skicklighet hade vi möjlighet att få ihop det, vi stannade ju faktiskt på ett bättre resultat än budgeterat och det ska man komma ihåg.

"Fortsatt tufft"

Tidstrand uppger att J-Södra lärt sig mycket av 2018, det var första gången på flera år som klubben kom till en säsong efter att ha blivit degraderade året innan.

– Vi har också en plan ekonomiskt med ett fortsatt tufft år i år, men vi ser att vi kommer vidare varje år och 2020 i den ekominska resan kommer ge andra förutsättningar. Sen kommer vi inte ha massa pengar i kapital, men andra förutsättningar i drift.

J-Södra budgeterar 2019 med en femteplats i Superettan. Det långsiktiga målet är att 2022, när klubben fyller 100 år, ska vara i Allsvenskan. Och då gärna göra sin andra säsong där, som Tidstrand uttryckte det under årsmötet. Föreningen budgeterar med ett minusresultat på minus 2,2 miljoner kronor året 2019.

Ett årsmöte som även innehöll en presentation av damtruppen som fick stora ovationer. Mats Tidstrand valdes om som ordförande. Jnytt har tidigare skrivit om förändringarna i styrelsen som valberedningen föreslog, samtliga förslag röstades igenom.

Dessutom prisades Moa Nilsson Dalsjö som årets ungdomsledare och Adam Gemheden utsågs till årets junior.