Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför måste rätten byggas ut

Större rättegångar medför högre risker. Nu ska entrén till tingsrätten i Jönköping byggas ut för att öka säkerheten.

Trots att just säkerhet var i fokus när bygget av tingsrätten och övriga Rättscentrum i Jönköping genomfördes för sju år sedan krävs redan nu åtgärder för att öka säkerheten ytterligare. Det rapporterar JP.se.

Större rättegångar genererar högre risker, vilket domstolarna måste anpassa sig efter.

– Det är något som berör Sveriges domstolar generellt. Kraven på säkerhet behöver höjas med tanke på hur omvärlden ser ut. Det är en samhällsutveckling vi ser, säger Domstolsverkets huvudansvarige projektledare Ulf Hedberg till JP.se.

Enligt honom är det vanligt förekommande att personer blir påkomna med otillåten utrustning, såsom knivar, när de ska besöka rättsväsendets lokaler.

Permanent säkerhetskontroll

Nu ska entrén till tingsrätten i Jönköping byggas ut och det är Peab som har fått uppdraget på sitt bord. Ombyggnationen kommer bland annat möjliggöra en permanent säkerhetskontroll med larmbåge, som kommer att bevakas av en vakt. Det innebär att alla besökare kommer behöva ta av sig ytterkläder och avlägsna metallföremål innan de passerar. Teknikinstallationerna beräknas kosta cirka 450 000 kronor.

Man kommer även förbereda för en röntgenutrustning, men den kommer inte sättas in med en gång.

Den öppna delen av entrén ska byggas igen och ersättas med två karuseller för att man bättre ska kunna kontrollera in- och utflödet av besökare.

Ombyggnaden påbörjas i december och beräknas kosta cirka fem miljoner kronor. Enligt tidsplanen ska den nya entrén vara klar i mars-april.