I måndags firade Nyföretagarcentrum sitt jubileum i Vy Skybar med 120 gäster, och redan nu på fredag är det dags för deras årliga evenemang Café Starta Eget. Den här gången håller man till i foajén på Klubbhusgatan 13 i Jönköping.

– Våra samarbetspartner finns där så det är ett bra tillfälle att få tips, råd och information från specialister om man funderar på att starta eget, säger Anna Bjarnle, verksamhetsansvarig.

Dessutom delar man ut pris till Årets företagare inom branscherna tjänste, handel och tillverkning.

– Vi lyfter fram goda exempel som sticker ut lite - de som gjort det lilla extra och är personer som vi tror på, berättar Anna Bjarnle.

De delar inte ut pris i alla kategorierna varje år. Nu blir det inget pris i tillverkning, men ett vardera i tjänste och handel. Samt ett kombinerat tjänste och handel också.

Under de 25 år som man har verkat i Jönköping har nyföretagarcentrum tagit emot 11 600 besökare och har varit med om att starta cirka 2 600 nya företag.

– Tittar man tillbaka är det också förvånansvärt många som det har gått bra för och som har vuxit, säger Anna Bjarnle.

Deras statistik säger att av de nystartade företagen man har varit inblandade i att starta, finns 81 procent kvar efter tre år. Det är också så att de nyföretagare som dessutom kommer med i deras mentorprogram lyfter snabbare.

Förra året hade man i Jönköping 510 besök och var med och startade 121 företag.

– Det var ett bra år. Men i år är det hittills inte lika stort tryck och det hänger ihop med att det är högkonjunktur. Vår cykel är tvärtemot - när det är lågkonjunktur har vi större tillströmning, säger Anna Bjarnle.