Barn- och utbildningsnämnden i Habo kommun väntas ta beslut om att minska schabloner för förskolan och grundskolan enligt ett förslag från förvaltningen. Det är ett förslag som sedan ska gå vidare för slutligt beslut i kommunfullmäktige.

Bakgrunden är att nämnden måste anpassa nästa års budget, vilket innebär att man måste göra en minskning på 6,7 miljoner kronor. Förvaltningen vill nu minska kostnaderna i förskolan med 4,6 miljoner kronor och de vill även se en minskning i grundskolan med 2,1 miljoner kronor. Det innebär att personalen i förskolan skulle minskas med elva tjänster och att drygt fyra tjänster i grundskolan försvinner.

”Är fruktansvärt”

En konsekvens av detta blir att statsbidraget motsvarande en och en halv miljon kronor i förskolan och drygt sex miljoner kronor inom grundskolan kan komma att återkrävas.

Föräldrar förfäras i Habo kommun över förslaget. Föräldrarna menar att detta inte alls är okej.

– Det är fruktansvärt om man drar ner i en verksamhet som redan är pressad i en kommun som Habo där det flyttar in folk. Förskolan och skolan sätter ju grunden för hela livet. Habo utger sig vara en kommun som är bra och folk har flyttat hit för det. Nu hoppas jag att politikerna lyssnar på oss, säger en av föräldrarna som Jnytt har pratat med.

Relaterat till artikeln