Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tog 100 kilo kött i beslag från butik

Jönköpings kommun har tagit 100 kilo kött i beslag från en butik i kommunen. Orsaken är att det saknades intyg på att köttet är fritt från salmonella. – Det har hänt förut i samma butik, säger Johanna Hänninen, enhetschef för livsmedelsenheten.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har tagit 100 kilo kött i beslag från en butik i Jönköpings kommun. Det är något som JP.se var först att rapportera om.

– Vi har tagit köttet i beslag eftersom det måste medfölja intyg om att det är salmonellafritt. Den här butiken har inte kunnat visa intyg, och det har hänt innan också. Vi gjorde ett beslag på runt 80 kilo förra året, säger Johanna Hänninen, enhetschef på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, till Jnytt.

Kan få tillbaka köttet

Enligt Hänninen handlar det om både nötkött och kött från fågel, och det är importerat från Holland.

– Vi kontrollerar alla livsmedelsverksamheter, och det här var en vanlig och planerad kontroll. Vid den första kontrollen i den aktuella butiken hittade vi inget kött, men däremot fanns det avvikelser vid märkningen. Därför gjorde vi en andra kontroll, förklarar hon.

Butiken får tillbaka köttet om de kan visa upp ett dokument, och under tiden förvarar kommunen det i sina egna frysar.

"Stänger inte det här"

– Våra livsmedelsinspektörer hade tänkt göra en kontroll där i dag men då var ingen på plats. Vi kommer ha kontakt med butiken och fortsätta följa upp andra avvikelser. Vi stänger inte det här utan följer upp det så att allt är säkert, säger Johanna Hänninen.

Går det att få ett intyg i efterhand?

– Jag vet egentligen inte, det ska följa med köttet. Företaget kan ha kopior, men förra gången lyckades de inte få fram det.