Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tränare Wålemark om nya J-Södra

 
Superettan 2018
Visa alla artiklar

SALOU. Jörgen Wålemark är ny tränare i Jönköpings Södra. Den gångna veckan var J-Södra i Salou, söder om Barcelona, på träningsläger. Jnytt var på plats för att bevaka lägret och tog sig ett längre snack med tränaren om den ny taktiken, Daryl Smylie och varför Tom Siwe kommer att bli viktig för J-Södra.

Det är ett till stora delar nytt Jönköpings Södra som har kickat igång säsongen 2018.

Och det var en glad och nöjd tränare i Jörgen Wålemark som tog emot Jnytt

– Jag mår jättebra, det känns som en fantastisk utmaning att ta sig an Jönköping. Vi har haft ett jättebra läger här nere, jag har kommit nära spelarna och lärt känna dem ännu bättre, säger Wålemark som tycker att mixen mellan ungt och äldre i a-truppen känns spännande att arbeta med.

– Dels har man de äldre som varit en stomme som känns tryggt för mig att ha, de kan Jönköping och kan spelet och vet hur man är som Jönköpingsspelare. Det är något jag tryckt på här på lägret, att vi ska fortsätta behandla varandra väl, vi ska ha grabbar som man kan prata med, inte såna som drar ner lagandan utan fokus på fina killar som man kan prata med och som kan tillföra truppen något, inte bara på plan utan även utanför.

J-Södra har satsat mycket på unga spelare, i Salou fanns åtta spelare under 20 år, med.

– Jag är imponerad av de här unga killarna som har kommit in och tagit för sig i matcherna. Det var en del av dem som var okända för mig innan jag kom till Jönköping. Nu när jag fått se dem och tränat med dem. Det är skönt att de är inne i truppen och på allvar konkurrerar om plats.

Ändrat spelsystem

Jörgen Wålemark har sedan han tillträdde som tränare för J-Södra varit tydlig med att J-Södra kommer att byta spelsystem, från 4-2-3-1 till 3-4-3.

– Jag har inte spelat systemet tidigare, men man kan se fördelar med det. Dels kan du få tre spelare högre upp i banan, vinner du boll högt kan du snabbt slå om och få ett snabbt kontringsspel på motståndaren. Fördelen är också att du med trebackslinje kan vara väldigt stötande och aggressiv och du har ändå en spelare som täcker upp bakom. Det är inte så många lag som spelar med tre forwards centralt så man kan vara lite hårdare.

Men du vill ha de tre anfallarna ganska centralt?

– Det beror på hur motståndaren ställer upp, men i grunden nu när man jobbar med det vill jag ha dem relativt centralt. Inte brett allra längs ut på kanterna. Det här är grundstarten för oss nu, men vi ska ha ytterligare ett system som vi känner igen, och då kommer det att vara något som är relativt likt det som varit tidigare.

Ni kommer jobba parallellt med 4-2-3-1-uppställningen?

– Ja, något ungefär åt det hållet, sen exakt hur vi sätter laget är inte bestämt. Nummer ett är att få fram spetsegenskaperna så att spelarna får göra det de är bra på så många gånger som möjligt.

Är 3-4-3 det ultimata för den trupp ni har nu?

– Det får vi se på sikt hur spelare utvecklar sig och hur det fungerar i träningsmatcherna och vilka spelare som ligger längst fram när serien närmar sig. Är det det då så kör vi, men det är så små förändringar, det är bara en grund på pappret. Vi får se på vägen fram vilket system det blir när serien börjar, men det är också bra att kunna variera under matcherna, vi kommer i bland behöva försvara brett med fem spelare kanske, i bland fyra det beror mycket på vad motståndaren gör också.

Men om man tänker att ni anfaller på vänsterkanten, med vänsterwingbacken, är tanken att högervingen då ska följa med upp eller ska han in mer centralt eller ska han vila lite?

– Nej, han ska in i straffområdet längst bak, jag tror att man kan få mycket lägen på bortre ytan med den spelaren, man hoppas att vi ska vara ytterligare någon spelare i straffområdet.

Det var ju ett problem förra året, att det var för få spelare i straffområdet.

– Ja, om man tänker matcherna förra året i allsvenskan när laget hamnade väldigt långt ner, förståeligt kan man säga eftersom det var väldigt tufft motstånd, men ska vi upp ett steg och ska vi vara ett av lagen som ska vara i toppen och verkligen vilja vara med måste vi tro på att ha ett eget spel och måste tro på att få med många spelare i anfallen. Det gäller att få med mycket folk i straffområdet.

De är passningsskickliga

De två centrala, hur mycket ska de löpa med upp och hur mycket ska de jobba hem? Hur elastiska är de?

– Det får vi se efterhand vad de klarar av. Men jag tror att om du går väldigt mycket med dina yttrar och flyttar fram dem mycket är deras viktigaste uppgift att balansera laget, så får vi komma med fart på de övriga fem spelarna. Nummer ett för dem är balans och att finnas till stöd, att vara spelbara.

De två centrala, till exempel Sebastian Crona och Fredric Fendrich, är inte de för lika?

– Det kan man tycka. Men nu har de spelat ihop en vecka.

Det kanske är för tidigt att döma?

– Ja, så är det. Man får se på vägen fram. Det beror på hur vi lirar. Det är två väldigt smarta spelare. Bollskickliga och säkra med bollen, smarta i defensiven. De är passningsskickliga, bra på att sätta övriga spelare i spel. Deras styrka i defensiven är att de är kloka och bra på att positionera sig och hjälpa backlinjen.

Var vill du ha Daryl Smylie?

– Ja, vi ska hitta en plats där han blir rättvänd så mycket som möjligt mot backlinjen. Han har spelat i den här tiarollen väldigt mycket och det är klart att nånstans där blir det. Det är ingen kantspelare, centralt någonstans där han kommer mycket till avslut.

Skulle han kunna vara ett alternativ att ha som en av de två centrala?

– Ja, absolut. Han hade klarat det, offensivt skulle han vara fantastisk. Han kommer säkert spela där i matcher under året.

Axel Lindahl och Peter Gwargis har kommit in och varit superroliga att se. Är de tillräckligt mogna och har de tillräckligt bra lungor för att spela wingback?

– Det tror jag, framför allt Axel, han testade det mot Husqvarna och gjorde det jättebra. Peter är mer offensiv. Sen har båda sina styrkor i offensiven. Vi får se nu under de närmsta månaderna. Axel är kanske den snabbaste spelaren vi har, så klart vill man få honom i lägen där han kommer en mot en, där tror jag att han kan bli viktig. Vi har många duktiga passningsspelare, Tommy Thelin, Daryl Smylie, Peter Gwargis och Amir Al-Ammari. Den farten som Axel, Alexander Jallow och Jesper Svensson har, vi måste ha den farten så de kan löpa igenom försvaret.

Just med wingbacken, det är Jesper Svensson och Alexander Jallow som är nummer ett just nu, vad har du för back up-plan där?

– Amir kan spela där, jag tror att Tom Siwe skulle lösa det, han är en spelare med otrolig rutin och som jag tycker ser väldigt bra ut. Sen har vi Axel också. Det är, eftersom vi åkte ner i superettan, svårt att ha för många spelare. Nu har vi satsat på en del unga killar och här måste vi tro på de unga killarna. I allsvenskan kan du ha bredare trupp.

Här måste du ha spelare som kan spela på fler positioner?

– Helt rätt, lite olika positioner är jättebra om de klarar av, det kommer behövas under säsongen.

Jag blev lite förvånad när du satte Siwe som en av de tre mittbackarna, jag såg honom mer som en wingback, eftersom han också har bra lungor. Hur tänkte du med honom?

– Nummer ett är att han är spelskicklig. I det här systemet är det bra att ha en spelare som kan ta upp bollen och som är passningsskicklig. Man vet att han klarar av en kantposition, han är flexibel, jag tror att han skulle kunna lösa en innermittfältsplats också.

En sak jag reagerade på i matchen mot Reus (förlust för J-Södra med 3–1) var målvakterna. De slog väldigt mycket långt, var det beroende på att motståndet, eller är det en tanke med det?

– Det har vi inte gått igenom någonting än, en anledning kan vara att vi efter två minuter tappade bollen och då blev det så sen, de (Reus) satte också en väldigt hög press. Kan vi spela igång bollen på marken i backlinjen så självklart vill vi göra det. Vi ska bygga upp ett spel bakifrån på sikt.

Ja, för tanken är att ni ska spela bollen på marken?

– Ja, så är det. Men vinner man boll vill man ha ett snabbt spel framåt innan de hinner samla sig, vi ska ha en tro på vårt passningsspel att vi kan spela bort motståndaren helt enkelt. I det ligger i bland att sträcka motståndaren med en längre boll, annars kan de stå mycket högre, ibland måste det kunna vara någon boll som går in bakom backlinjen. Det går inte att säga bara kortpassningsspel eller så, det viktigaste är att vi spelar igenom motståndaren på ett bra sätt.

Det skiljer sig mycket när man tittar på träningarna med dig kontra Jimmy Thelin. Nu är det mer fullt ös och betydligt fler spelövningar, är det något du har nu för att du vill se spelarna ordentligt eller är det sådan du är som tränare?

– Drömscenariot är att få ut spelarna i samma position som på match och hitta samma situationer som de kommer att hamna i i nästa match under träningsveckan och verkligen sätta dem i de situationerna så att det blir så matchlikt som möjligt. Då måste man spela matcher och gärna stort. Någon spelövning där man möts tio mot tio eller åtta mot åtta tycker jag att det ska vara på mer eller mindre varenda träning, kanske inte den sista innan match, då det är mer taktiskt. Det föredrar jag, och jag säger inte om det är rätt eller fel. Överlag måste jag säga att när väl spelarna i Jönköping går ut på plan är det väldigt högt tempo i den delen på träningen, där kan jag se en väldigt stor skillnad mot alla klubbar jag varit, det är enorm fart och det tror jag de har med sig sedan tidigare att när det väl blir spel då går man all in. När de går i spel är det 150 procent, det gör att man i bland får man backa och minska den delen så att de inte går för hårt och riskerar att bli skadade. Det är spelarna själva som sätter den standarden och det är fantastiskt bra.

Hur väl rustade är ni nu då? Blir det allsvenskan igen?

– Drömscenariot är ju det, det är en tuff serie. Jag känner mig jättetrygg att vi kommer göra ett bra jobb tillsammans. Det finns en glöd att vilja tillbaka. Men man får vara ödmjuk också, det finns lag som åkt ur som haft det jättejobbigt. Men det känns som att vi står väl rustade just nu. Vi ska kunna vara med i toppen på den här serien, säger Jörgen Wålemark.