Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre nyförvärv till Assyriska

Assyriska IK fortsätter att värva lokalt inför sin debutsäsong i division 1-fotbollen. Tre spelare, alla med förflutet i Jönköpings Södra, har skrivit på varsitt tvåårskontrakt. – Jag tror att jag kan få bra utveckling här, säger ytterbacken Lukas Eek.

För två veckor gjorde Assyriska klart med målvakten Vilson Caković, som närmast kommer från Råslätt SK. På tisdagskvällen kallade den nyblivna division 1-klubben till presskonferens på nytt, och den här gången presenterades inte mindre än tre nyförvärv.

Det handlar om ytterbacken Lukas Eek och mittfältarna Adam Fägerhag och Markus Tegebäck. Samtliga tre gick skilda vägar med J-Södra efter den nyss avslutade säsongen.

Att samtliga fyra nyförvärv så här långt har ett förflutet i lokala klubbar är ingen slump.

– De blir mycket enklare att jobba med. De känner till staden, mycket runt omkring och vet vad de kommer till för klubb. De har flera vänner här och vet hur "Tegan" (tränaren Andreas Tegström) är, konstaterar sportchefen Rubel Shamoun.

"Behöver speltid"

Lukas Eek, med Bankeryds SK som moderklubb, kom till J-Södra under 2014 och inför 2018 erbjöds han ett lärlingskontrakt i A-truppen. 20-åringen fick begränsat med speltid och spelade fyra matcher från start och gjorde två inhopp i superettan, och i fredags stod det klart att parterna skiljs åt.

– Jag hade en dialog med klubben och vi kände båda att jag behöver speltid. Om jag hade förlängt hade jag blivit utlånad, och det här känns som helt rätt steg. Jag tror att jag kan få bra utveckling här. Jag har bara gjort två träningar med laget, men jag har redan kommit in i gänget, säger Eek.

Adam Fägerhag tillhörde J-Södra under de tre senaste säsongerna utan att lyckas slå sig in i A-laget. Under 2018 var han utlånad till division 1-klubben Husqvarna FF, där han gjorde 20 seriematcher, och nyligen stod det klart att det inte blir någon fortsättning i J-Södra.

Nu spelar han vidare på division 1-nivå, fast i en ny klubb.

– Han var med och tränade med oss i början av året men valde att gå vidare till HFF. Där var han en av deras framträdande spelare, och vi får en hårt arbetande och bollsäker innermittfältare, säger sportchefen Markus Dere.

– Jag känner de flesta av spelarna sedan tidigare, och det gör att det är enkelt att komma in i laget. Det är en trygghet, säger Fägerhag själv.

Markus Tegebäck kom till J-Södra som 15-åring men lyckades inte heller han slå sig in i A-laget och han har varit utlånad till både Husqvarna FF och Assyriska. Nu blir det en permanent övergång.

Anfallare visar upp sig

– Han var med under hösten och gjorde det väldigt bra och kom in bra med grabbarna. Han passar bra i vårt gäng och nu hoppas vi att han ta ännu ett steg, säger Rubel Shamoun om nyförvärvet som har dragits med en envis fotskada.

– Det är klart att det har varit riktigt frustrerande. Det var jobbigt att bli skadad och sedan träna två veckor innan jag blev skadad igen. Nu har jag varit hel ett tag och jag hoppas att det fortsätter så, säger Tegebäck själv.

– Det kändes jättebra under mitt halvår här, så det var ett enkelt val. 2019 blir ett viktigt år för mig, det blir viktigt att få spela matcher.

Samtliga tre nyförvärv har skrivit på kontrakt som gäller i två år.

Assyriska har alltså fyra nya pusselbitar på plats i lagbygget. Nu gäller det framför allt få tag i en anfallare som ska fylla luckan efter Simon Karlsson Adjei, som gjorde inte mindre än 30 mål i år. Nästa vecka ska Vuk Lugonjic, som gjorde elva mål för division 2-klubben Halmia, och Motala AIF:s Johannes Ehn, som stod för 16 mål på samma nivå, att provträna.

– Vi kommer inte förhasta oss, utan fortsätta jobba på samma sätt. Det är viktigt att de kommer in i gruppen och passar in i "Tegans" spelsystem", säger Rubel Shamoun.

JnyttTV: Hör vad Adam Fägerhag säger om övergången.

Läs även