Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygghet och stabilitet behövs

I veckan har vi hyllat den svenska modellen på kollektivavtalets dag. Även om Coronaepidemin för närvarande tar upp det mesta av tankarna så är det i tider som dessa vi får svart på vitt på hur viktiga kollektivavtalen faktiskt är för svenska löntagare. Nu mer än någonsin behövs trygghet och stabilitet på svensk arbetsmarknad.

Den pågående epidemin kommer kraftigt att påverka svensk arbetsmarknad, vissa branscher mer än andra. Många svenskar riskerar att bli av med jobbet. Att vara medlem i a-kassan och facket, samt att jobba för en arbetsgivare med kollektivavtal är en väldig fördel. Vi socialdemokrater vill därför med tanke på kollektivavtalets dag ge dig följande uppmaning:

1. Gå med i a-kassan. Det är lika viktigt att försäkra din inkomst vid arbetslöshet som det är att teckna en hemförsäkring.

2. Fråga din arbetsgivare om vilka tilläggsförsäkringar som ni har på arbetsplatsen. Om du jobbar på ett företag som har kollektivavtal så finns detta oftast på plats.

3. Kolla om du har inkomstförsäkring via ditt fackförbund. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet för många av fackförbunden och kompletterar din a-kassa. Är du inte redan medlem i facket? Då är detta ett bra tillfälle att gå med.

Kollektivavtal är en försäkring för alla anställda på en arbetsplats. Det sätter nivåer för lön, semester och arbetstid. Avtalet innehåller olika former av försäkringar för till exempel sjukdom, arbetslöshet, föräldraledighet och tjänstepension. För arbetsgivaren innebär det också en fördel – då det är enklare att ha ett avtal som gäller för alla, istället för att individuellt anpassa avtal och försäkringar för varje medarbetare. Kollektivavtalen gynnar kort och gott oss alla.

Den S-ledda regeringen presenterade i dagarna ett krispaket på upp 300 miljarder för att rädda svenska jobb. Därutöver har vi också tagit bort karensavdraget samt slopat kravet på läkarintyg vid sjukdom – detta för att minska risken för att den som är sjuk ska gå till jobbet och smitta andra. Det kan dock inte uteslutas att ännu fler insatser behövs.

Vi socialdemokrater tänker göra allt vi kan för att lindra konsekvenserna av Coronavirusets framfart. Men – vi vill också ta tillfället att påminna svenska löntagare om den trygghet som kollektivavtalen ger.

Johanna Haraldsson (S)

Riksdagsledamot från Jönköpings län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel