Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuff premiär för laddat J-Södra

 
Superettan 2018
Visa alla artiklar

Träningsmatcherna är spelade. Alla förberedelser är gjorda. Nu kan Jönköpings Södra sparka igång sin säsong. På söndagen står Gais för motståndet i seriepremiären på Gamla Ullevi. – Jag har längtat ända sedan förra säsongen slutade, säger mittfältaren Fredric Fendrich.

När man vistas utomhus är det svårt att tro att fotbollspremiären står för dörren. Men så är det. I påskhelgen sparkar både allsvenskan och superettan i gång.

Det kyliga vädret har påverkat förberedelserna. J-Södra har inte tränat något pass på naturgräs sedan laget kom hem från Spanien utan har fått hålla till på konstgräsplaner.

I fredags tränade J-Södra på ett soligt men kylslaget Furuvik där temperaturen precis översteg nollan.

– Det är som det är. Det är tråkigt att det inte blir vår och varmt, men det är lika för alla. Vi har spelat på gräs ganska många år innan, så det ska inte påverka mycket, säger Fredric Fendrich.

– Det är inte optimalt att spela på gräs på en gång nu. Det blir svårare med bollbehandling och teknik i början av matchen när man är ovan vid underlaget. Det gäller att vara ödmjuk och spela fokuserat, tillägger tränaren Jörgen Wålemark.

Märks att allvaret börjar

Det råder ingen tvekan om att det är stor förväntan i J-Södras lag inför säsongens första match i superettan.

– Jag har längtat ända sedan förra säsongen slutade, det är gott att det är premiär, säger Fendrich, som gör sin 15:e raka säsong med J-Södra.

Wålemark har under veckan märkt på spelarna att försäsongen är över och att allvaret börjar.

– Det känns bra i laget, vi är laddade och redo för match. Det finns en laddning, det syns att de vill att det ska starta upp. Det är så det ska vara, säger den nye tränaren, som har stora delar av startelvan klar för sig:

– Jag tänker hela tiden på vilka som ska starta. De flesta är jag klar med, sedan funderar jag på ett par positioner.

”Många skickliga spelare”

J-Södra ställs mot ett Gais som har en stark försäsong bakom sig. Göteborgarna har övertygat och vann bland annat sin grupp i Svenska cupen före både Elfsborg och Hammarby.

– De har gjort en väldigt bra försäsong och har många skickliga offensiva spelare. De sätter hög press och spelar med hög fart från start. Det gäller att vi är på tå och redo när matchen startar, säger Jörgen Wålemark.

För J-Södras spelare gäller det att hålla ett extra öga på Edin Hamidovic, som har gjort sju mål under försäsongen. Fem av dem kom i cupmatcherna.

– Det är roligt att det går bra för honom, det är jättekul. Jag följer honom lite grann, men det är fler bra spelare än bara Edin i Gais, säger Fredric Fendrich, som känner Hamidovic med ett förflutet i Jönköpingslaget.

Hur ska ni stoppa honom om han spelar?

– Precis som alla andra duktiga spelare gäller det att vara nära och inte ge för mycket ytor. Men jag vill inte prata för mycket om enskilda spelare.

JnyttTV. Hör vad Daryl Smylie säger inför matchen.