Matvandringar i Jönköping har arrangerats tidigare och är inget nytt i sig, i måndags var det dock en något ovanlig grupp som gick.

Patrik Hertelendy, manager på Wellnes Travel Group, berättar att det oftast är människor från närområdet som går vandringen. Men denna gång var det istället en grupp tyska turister.

- Det brukar vara individuella gäster som går, men detta är en sluten grupp och den här flaggades det för redan för ett år sedan. Det är en tysk gruppresa, vars arrangör kontaktade mig i juli förra året, säger Hertelendy.

- Det är viktigt att förstå hur viktig maten är i vårt värdskap här, nu kommer de inte hit bara för maten, men den är viktig för helheten, fortsätter han.

"Det är mycket populärt"

Alla vandringar är olika och stoppen görs inte på samma ställen eller i samma ordning. Dessutom är det olika former av underhållning. Den tyska gruppen fick till exempel uppleva en spontanopera på en innergård i Jönköping. Matvandringarna i Patrik Hertelendys regi började arrangeras under hösten 2016, och han säger själv att de är uppskattade bland krögarna och vandrarna.

- Det är mycket populärt och tacksamt. Framförallt när vi har lokala grupper här, de flesta kommer från en timmes radie runt oss och de upptäcker restauranger de aldrig gått in på tidigare. Att någon annan beställer vad en köttätare ska äta, som den aldrig ätit eller tänkt på att beställa förut, den kittlingen uppskattas av alla. Man breddar deras upplevelse.

När Jnytt träffar matvandrarna är de på Brasseriet. Personalen har haft tid att förbereda det halvtimmeslånga besöket. När maten ätits upp rör sig gruppen mot Rådhusparken för fotografering och information om bland annat Vättern. Därefter väntar mer mat.

- Vi som reser i sällskapet fick erbjudande om att följa med på detta och gå på matvandring. Alla ville följa med, säger Margarita, en av gästerna.

- Jag hoppas på mer mat och att vi får testa på några specialiteter under kvällen, fortsätter hon.