Till vardags jobbar Karin Fröderberg som frilansande hårstylist och make up-artist och hon jobbar även på Plusgymnasiets stylistprogram.

Hon hade tänkt söka till SM i många år, och när hon i år såg en påminnelse på Facebook om att det var sista anmälningsdagen så bestämde hon sig för att skicka in ett bidrag.

Sotning och tema tropico pop

I uttagningen till tävlingen skulle deltagarna skicka in två olika sminkningar. Karin Fröderberg sminkade sig själv. Det tekniska bidraget blev en sotning med flytande eyeliner och röd mun. Den andra sminkningen skulle vara en tema make-up med fri tolkning.

Karin Fröderberg valde då temat tropico pop med röda, orangea och gula toner likt en soluppgång. På finalen ska deltagarna utgå från samma stuk, men får göra vissa ändringar. Deltagarna har en timme på sig att sminka.

Innan sminkningen ska de ha fixat håret på modellerna. Juryn kommer att bedöma såväl tekniken på sotningen som kreativiteten på temadelen. I detta ingår även hygien och ergonomi.

Stort utbud

Karin Fröderberg jobbar till vardags som frilansande hårstylist och make up-artist. Hon jobbar även på Plusgymnasiets stylistprogram.

Foto Rebecca Staf

– Skönhetsbranschen är en rolig bransch som växer mycket. Jag känner mig inte orolig för att inte ha jobb. Ibland känner jag att jag skulle ha bott kvar i Stockholm där jag gick min utbildning för att utbudet där är större, men utbudet i Jönköping är faktiskt också stort, berättar Karin Fröderberg.

Förr hade hon även privatpersoner som kunder, men har numera gått över till enbart företag inom reklam och mode. Hon brukar bland annat jobba med modellerna i A6-tidningen.

– Att jag hamnade i den här branschen var egentligen en slump. Jag hade praktik på handelsprogrammet och frågade efter en praktikplats på Kicks. Jag har alltid varit intresserad av smink och intresset växte efter praktiken. Efter ett halvårs arbete gick jag min utbildning i Stockholm, berättar Karin Fröderberg.

Naturligt på sommaren

Hon tycker att det är svårt att se några sminktrender då det numera varierar mycket. Generellt ser hon att det är mer naturliga sminkningar på sommaren medan hösten går mot mer murriga färger och färgstarka läppar. Annars ser hon mer att det finns bryntrender än sminktrender.

– Hudtyper och ögonfärg tycker jag inte spelar någon roll när man väljer färger. Däremot kan jag bli tokig när jag ser hur man ger personer med olika ansiktsformer samma typ av sminkning. Det går ju inte smalna av ett ansikte och korta av pannan på någon som redan har ett smalt ansikte med kort panna!

”Idealansiktet” i branschen sägs vara då det sex centimeter mellan hårfäste och bryn, sex centimeter mellan bryn och näsa och sex centimeter mellan nästipp och haka.

– Det är bara fjantigt att det skulle vara lättare att sminka ett sådant ansikte! Då tycker jag att det är värre att sminka någon som har känsliga ögon...