Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Restauranger i Jönköping hotas med stängning – fyra av sju visade brister i helgen

Jönköpings kommun höll en presskonferens om coronaläget under onsdagen. Då berättade Håkan Strid på miljö- och hälsoförvaltningen att restaurangerna har svårt att ta till sig de nya restriktionerna.
– Om vi inte får något gehör från serveringsställena kan vi ta beslut om att stänga restaurangen, säger han.

Jönköpings kommun höll en presskonferens om coronaläget under onsdagen.  Då berättade Håkan Strid på miljö- och hälsoförvaltningen att restaurangerna har svårt att ta till sig de nya restriktionerna.  OBS! Bilden är tagen vid ett tidigare sammanhang under hösten och har inget med nyheten att göra.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Mot bakgrund av att det har gått en vecka sedan skärpta restriktioner införts i Jönköpings kommun, höll företrädare från kommunen en presskonferens vid lunch för att redogöra om de åtgärder som gjorts sedan dess.

Med på presskonferensen var stadsdirektören Johan Fritz, socialdirektören Stefan Österström, kultur- och fritidsdirektören Mazar Alijevski samt Håkan Strid, som är chef för miljö- och hälsoskyddskontoret.

Annons

Annons

Socialdirektören Stefan Österström berättade att det i nuläget inte finns några planer på att stänga kommunens boende för besökare:

Inbäddat innehåll

– Spridningen i kommunens vård och omsorg är mycket begränsad. Besöken fungerar på ett säkert sätt så vi ser inget behov att minska frekvensen i nuläget. Men vi är beredda att ompröva det på löpande basis, säger Stefan Österström.

Håkan Strid på miljö- och hälsa berättade däremot att kommunen ser en oroväckande utveckling bland restaurangbranschen i Jönköping. Nyligen gick regeringen ut med nya restriktioner om att sällskap inte får överskrida åtta personer.

Håkan Strid. FOTO: Pressbild.
Öppna bild i helskärmsläge

– Att smittan sprids på restauranger, kaféer och barer är ett ostridbart faktum. Den senaste helgen har vi hittat många brister hos flera restauranger och barer. Sen får vi se om vi ska förelägga vite eller böter. Om vi inte får något gehör från serveringsställena kan vi ta beslut om att stänga, säger Håkan Strid.

Annons

Den senaste helgen gjordes inspektioner på sju ställen i Jönköping och på fyra av dem var det brister.

– Kontrollerna som vi gör är riskbaserade. Får vi in väldigt mycket klagomål så gör vi en kontroll på det stället. Just nu ser vi en allmän ökning i kombination med att regler har skärpts, så finns det en risk att ganska många ställen har missat de nya restriktionerna.

– Men informationen har gått ut och vi kommer att trappa upp både tillsyn och information till restaurangerna, säger Håkan Strid.

Annons

Annons

Till toppen av sidan