Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppfinningen som håller koll på barnet

Mumtaz Gibbo vet av erfarenhet hur svårt det kan vara att ha koll på små barn när man går med dem i trafiken. Nu har han tagit fram en speciell väst som ska hjälpa förskolepersonal att hålla koll på barnen.

I dag finns det arbetsbyxor med öglor i där det går att hänga saker i längs sidorna på byxorna. Det var dessa byxor Mumtaz Gibbo hade i åtanke när han kom på idén till sin specialväst för barn.

Han har använt sig av en vanlig reflexväst som han sytt in och gjort öglor på, en på varje sida. I öglorna är det sedan tänkt att man sätter i ett rep, med eller utan karbinhake.

Små summor

– Det går antingen att använda bägge öglorna eller bara en av dem. På så sätt kan barnet inte springa ifrån dig och du kan ha ett rep på kanske två-fyra meter. Det handlar om relativt små summor att fixa sådana här västar för förskolebarn, berättar Mumtaz Gibbo.

Han förklarar att det borde vara ett säkrare sätt att röra sig i trafikerad miljö med barnen jämfört med dagens metod då en del förskolor använder sig av ett rep som barnen håller i när de är ute och går.

Kan släppa repet

Risken med dagens sätt, menar Mumtaz Gibbo, är att barnen när som helst kan släppa repet och springa i väg. Ett fåtal personal kan inte heller hålla alla barnen i handen när de är ute på promenad i stan.

– Det var därför jag kom på idén med västen. Jag har varit i kontakt med en förskola, men de såg inte att de behövde den här västen. Men jag hoppas att andra förskolor tycker att det är en bra idé, säger han.