Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Uppgifter: Flera patienter dog efter coronautbrottet på Ryhov

Nästan 30 personer, både patienter och personal, smittades av coronaviruset på ortopedkliniken på Ryhov tidigare i somras. Nu rapporterar Sveriges Radio att flera patienter har dött efter smittspridningen på kliniken.

Flera patienter har dött till följd av coronaviruset efter smittspridningen på Ryhov, enligt Sveriges Radio. FOTO: Janne Wrangberth
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Tidigare i somras kunde Jönköpings-Posten avslöja att ortopedkliniken på Ryhov hade drabbats av ett coronautbrott där 14 patienter och lika många i personalen bekräftats smittade med covid-19. Det resulterade i att kliniken införde ett intagningsstopp i nästan en vecka.

Annons

Personal som JP var i kontakt med berättade att de redan flera veckor tidigare upptäckte att många av dem blev sjuka. Man riktade även kritik mot att patienterna låg i öppna rum samt att skyddsutrustningen var bristfällig.

Annons

– Det känns inte som att de har haft koll, sa en anställd på ortopedkliniken då.

Nu kommer Sveriges Radio med uppgifterna att flera av de smittande patienterna har avlidit till följd av coronaviruset.

Axel Ros, chefsläkare med ansvar för patientsäkerheten, bekräftar för radion att det pågår en utredning som sedan ska resultera i en Lex Maria-anmälan.

– Det är en väldigt svårt sjukdom att ha kontroll på. Trots att det är ett oerhört fokus på att upptäcka och hindra smittan inom vården så upptäcks det fall på alla avdelningar och sjukhus i hela Sverige, sa verksamhetschefen Jens Christian Larsen till JP tidigare i somras.

Annons

Annons

Till toppen av sidan