Annons

Annons

Annons

Jönköping

Ådalsvägen avstängd – hängande parkbänk hotade falla ned i rusningstrafiken

En parkbänk riskerade att rasa från berget ner på bilarna på Ådalsvägen i Huskvarna. Räddningstjänsten fick på tisdagen rycka ut och brandmännen blev tvungna att klättra med rep för att få bort bänken.

Enligt uppgifter till tidningen ska parkbänken ha hängt på platsen sedan i julas, ett vittne säger att det även kastades stenar ned på vägen.

Bänken syns i den röda cirkeln i bilden till höger.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Herman Nikolic

Annons

Parkbänken upptäcktes på eftermiddagen och räddningstjänsten larmades strax innan klockan 16 om att den stod ”på bergskanten”.

Bänken riskerade att åka ner på trafiken på Ådalsvägen och brandmän klättrade ut på berget för att plocka upp den.

– Det är lite svår terräng där så vi får gå ner med rep, sa räddningstjänstens inre befäl Rickard Wertheimer.

Inbäddat innehåll

Bänken låg upp och ner en bit från bergets topp. När tidningen var på plats lyckades räddningstjänsten få upp bänken, då var klockan strax innan 17. Manskapet på plats uppgav att bänken bara hängde med ett av benen i ett nät och den hade kunnat rasat ned.

Annons

Annons

Exakt när och hur bänken hamnat på bergskanten är oklart men enligt uppgifter från en läsare som kontaktar tidningen har bänken hängt på berget i över två veckor. Läsaren kör och promenerar ofta på Ådalsvägen. Han berättar att det kastades stora stenar från berget på juldagen, och han tror personligen att bänken kan ha kastats ut i samband med detta.

– Jag var ute och gick och när jag kom från Ebbesvägen hörde jag massa småpojkar tyckte jag det lät som. Jag tittade ut bland lägenheterna men såg ingen, men när jag gick på trottoaren längs Ådalsvägen så dunsade det ner en jättestor sten precis bredvid mig, säger läsaren som heter Robert.

– Det var en stor sten, snarare ett block nästan, och det är ju högt så det blir ju en jäkla kraft. De fattade ju inte hur farligt det var egentligen. Jag skrek högt på dem så jag är säker på att de hörde mig, men de fortsatte ändå kasta flera stenar, säger Robert.

Han tog sig upp för berget via en trappa men när han väl kom upp var det ingen kvar, dock uppger han att han såg parkbänken som redan då hängde på berget.

Adrenalinet kokade när han gick hem och han kunde knappt sova på natten efter händelsen, säger han. Någon polisanmälan gjorde han dock inte, vilket han ångrar i dag.

– Det skäms jag lite för nu. De var på mig där hemma att jag skulle anmäla, och jag tänkte på det på natten men det rann ut i sanden. Och jag har inte sett några fler stenar på platsen efter det, jag åker där nästan varje dag.

Annons

Polisen har inte skrivit någon anmälan om misstänkt brott angående att bänken hängt på berget, uppger presstalesperson Thomas Agnevik. Det finns inte heller några polisanmälningar om stenkastning eller andra brott på platsen under juldagen.

Annons

– Vi har inte några ärenden på Ådalsvägen under hela det dygnet, säger Thomas Agnevik.

Bänken syns i den röda cirkeln.

Bild: Herman Nikolic

Bild: Herman Nikolic

Bild: Herman Nikolic

Bänken kan skymtas en bit nedanför brandmännen på berget.

Bild: Herman Nikolic

Räddningstjänsten syns på toppen av berget.

Bild: Herman Nikolic

Bänken hade kunnat rasa ner mot trafiken, men detta kunde räddningstjänsten förhindra.

Bild: Herman Nikolic

Annons

Bild: Herman Nikolic

Bild: Herman Nikolic

Räddningstjänsten uppmanade trafikanter på Ådalsvägen att sakta ner under insatsen.

Bild: Herman Nikolic

Räddningstjänsten uppmanade trafikanter på Ådalsvägen att sakta ner under insatsen.

Bild: Herman Nikolic

Annons

Annons

Till toppen av sidan