Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppmaningen: Banta julbordet i år

Åtta av tio svenskar får dåligt samvete när de slänger mat, enligt en ny Sifoundersökning. Samtidigt handlar vi mer mat till jul än någonsin tidigare. – Mitt bästa tips är att planera julbordet tillsammans och stryka de rätter ni är minst sugna på. Banta julbordet helt enkelt, säger Karl Andersson, Matsmarts vd.

Det är nätbutiken Matsmart som genomfört en ny Sifoundersökning inför julen, då maten spelar en stor roll hemma hos de flesta.

Enligt en prognos från Handels utredningsinstitut förväntas en familj på fyra personer handla julmat och andra dagligvaror för i genomsnitt 13 000 kronor i december.

Totalt väntas svenska folket att lägga 35 miljarder kronor på dagligvaruhandeln i december, en ökning med 3,5 procent från i fjol och ett nytt rekord.

Ökade matinköp innebär ökad risk för matsvinn, vilket de flesta vill undvika. Åtta av tio svenskar, 78 procent, får alltid eller ibland dåligt samvete när de slänger mat, enligt Sifoundersökningen.

– Det är bra att människor inte vill slänga mat i onödan, det visar att de vill bidra till en bättre värld, säger Matsmarts vd Karl Andersson i en kommentar.

Nätbutiken säljer felmärkta eller utgående varor till nedsatta priser. Under 2018 köpte svenskarna 3 218 ton mat från Matsmart, mat som annars hade slängts.

”Banta julbordet”

De flesta svenskar vill dessutom minska sitt matsvinn, enligt Sifoundersökningen. Varannan svensk svarade både att de kan tänka sig att inte slänga mat bara för att bäst före-datumet passerats, och att planera inköpen bättre.

– Att inte stirra sig blind på bäst före-datumet och att planera sina inköp är två väldigt bra sätt att minska sitt matsvinn. Inför jul är mitt bästa tips att planera julbordet tillsammans och stryka de rätter ni är minst sugna på. Banta julbordet helt enkelt, säger Karl Andersson.

5 tips – så minskar du matsvinnet i jul

1. Planera julbordet tillsammans och rösta fram de favoriter som ni vill ha med. Stryk de rätter som hamnar i botten på listan.

2. Räkna ut hur mycket mat som behövs. En bra tumregel är att ett recept för fyra räcker till 10–12 personer om rätten serveras på en buffé.

3. Håll huvudet kallt i butiken. Håll dig till inköpslistan och köp inte en extra av allt ”för säkerhets skull”.

4. Tänk smått. Lägg upp en mindre mängd mat och fyll på vid behov. Duka med små tallrikar och assietter, det gör det enklare för gästerna att ta lagom mycket mat.

5. Planera inför nästa år. Spara din inköpslista och ta en titt på den efter jul. Var det något som inte gick åt alls? Var det något som saknades?