Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V och M misstror Ryhovs vårdpersonal

Det finns en hel del påståenden, insinuationer och misstroende mot både politiker och tjänstemän som inte kan stå oemotsagda i den debattartikel som Mikael Ekvall (V) och Malin Wengholm (M) fått publicerad om planen för hus D1/D2 vid Länssjukhuset Ryhov.

Sant är att det finns ett förslag till beslut för hur man på bästa sätt ska kunna använda de nya husen D1/D2 på Länssjukhuset Ryhov. Förslaget innebär bland annat att det blir en stor satsning på cancervård i de nya byggnaderna. Förslaget har tillkommit efter att chefer och medarbetare har diskuterat fram en lösning som de nu är överens om.

Det blir riktigt märkligt när Ekvall och Wengholm väljer att misstro vårdpersonalens förslag. De skriver följande i sin debattartikel: ”Blir de bättre för personal och patienter då? Den frågan är naturligtvis svår att besvara på förhand.” Ändå väljer Ekvall och Wengholm att svara på det i förhand och anser att de vet bättre än den samlade verksamheten.

Nästa märkliga påstående är följande textstycke: ”Den politiska ledningen har tillsammans med ledande tjänstemän gått igenom förslaget och godkänt att det går vidare. Oppositionen fick dock inga möjligheter att ta del av förslaget utan fick det samtidigt som det gick ut till media.”

Det är märkligt att Ekvall och Wengholm uttalar sig så kritiskt i frågan när deras partier har fått information i nämnden för folkhälsa och sjukvård sedan i oktober. Frågan är hur de interna samtalen inom era respektive partier ser ut? Det rimliga är att prata med varandra, då går det undvika missförstånd.

Styrande Koalition för Region Jönköpings län har inte haft några egna eller interna möten om vilken verksamhet som ska vara i husen D1/D2. Det är en verksamhetsfråga som vårdpersonalen själva beslutar över. Vi anser inte att politiker vet bättre än vårdpersonalen om hur avdelningar och kliniker ska placeras för att det ska bli bäst arbetsmiljö och mest patientsäkert. Det koalitionen tidigare har haft synpunkter på är hur den ursprungliga planeringen såg ut. Där krävde vi större omtag för att få till en bättre förankrad lösning för alla berörda delar av verksamheten.

Ärendet är inte heller avslutat. Den 26 februari fick politikerna i nämnden för folkhälsa och sjukvård information om risker och konsekvensanalyser. Den 27 februari var det möte med patientföreningar för att inhämta synpunkter på förändringarna. Det kommer att vara möte med facken för att samla in synpunkter innan slutgiltigt beslut fattas. Det arbetas vidare i verksamheten för att hitta lösningar på de risker som kom fram från de risk- och konsekvensanalyserna som har genomförts.

Frågan är varför Malin Wengholm som tidigare ordförande i regionstyrelsen, och ansvarig för investeringar, väljer att engagera sig först nu och inte tidigare?

Vi anser att vårdpersonalen vet bäst hur lokalerna ska användas för att det ska bli patientsäkert. Ekvall och Wengholm sitter och gissar och tycker att de vet bäst och misstror hela den samlade vårdpersonalens framtagna förslag. Tipset är att prata mer era partikollegor i nämnden för folkhälsa och sjukvård, då kan ni bli mer insatta i frågan.

Rachel De Basso (S)

Ordförande nämnden för folkhälsa och sjukvård

Koalition för Region Jönköpings län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel